Veber: Priča o nemačkim uslovima običan "spin"

Nemački analitičar Bodo Veber očekuje da će šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer sutra u Beogradu razgovarati o otvaranju prvih poglavlja u pregovorima sa EU, i ističe da je priča u srpskoj javnosti o 11 "novih" nemačkih uslova - najobičniji spin.

Bodo Veber je za Radio Slobodna Evropa naveo da se, uprkos čestim demantijima evropskih i nemačkih zvaničnika, u Srbiji "neumorno reciklira" spin o postojanju 11 novih nemačkih uslova za evropske integracije Srbije, koji nisu deo Briselskog sporazuma, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, tih 11 tačaka jesu neka vrsta spiska šta predstoji u konkretnoj implementaciji Briselskog sporazuma - pa se, prema tome, "nikako ne može pričati o novim uslovima".

Veber takođe kaže da se, kada je reč o navodnih 11 uslova pravi namerna zabuna sa sedam uslova koje je svojevremeno postavila parlamentarna grupa CDU, na čelu sa Andreasom Šokenhofom.

"To je nešto sasvim drugo, ali je i naš ambasador (u Beogradu, Hajnc) Vilhelm, mislim još prošle godine, rekao da zbog napretka koji je Srbija ostvarila tokom procesa integracija tih sedam uslova nisu potpuno nestali, ali su se na neki način 'utopili' u celokupni napredak Srbije", rekao je on.

Veber očekuje da će sigurno biti reči o "pregovorima unutar članica EU o tome kako će se i kada otvarati prva poglavlja, posebno o insistiranju ,pre svega Nemačke i Velike Britanije, da se ona otvore istovremeno sa poglavljem 35 o Kosovu".

"Svakako će se u okviru Evropske unije razgovarati i definisati šta konkretno mora da bude sadržaj poglavlja 35, odnosno, šta se mora ispuniti kako bi došlo do otvaranja tog poglavlja," ocenjuje Veber.

Uz komentar da je nezahvalno prognozirati kada će biti otvorena prva poglavlja, on ipak pre veruje da će do toga doći u drugoj, a ne u prvoj polovini godine.

Koje god poglavlje bude prvo otvoreno - 23, 24 ili 32 - on, međutim, veruje da će ići "u paketu" s poglavljem 35.

A s obzirom na to da je do najvećeg zastoja i uzajamnih optužbi između Prištine i Beograda došlo po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština, on kaže da nemačka vlada želi da vidi u čemu je spor između dveju strana, a da od Beograda očekuje prve nacrte pravnog statusa Zajednice i njenog statuta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво