Poslanici Srpske liste ponovo u parlamentu Kosova

Posle dvomesečne pauze, poslanici Srpske liste danas ponovo učestvuju u radu kosovskog parlamenta. Predstavnici Srpske liste ne mogu i neće biti samo dekor, poručio predsednik Liste Srpska Vladeta Kostić.

Pored poslanika Srpske, u skupštinskoj sali su i zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović, kao i Dalibor Jevtić, novoimenovani ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova, prenosi Beta.

Srpska je počela bojkot kosovskih institucija u februaru nakon što je sa pozicije ministra za povratak i zajednice smenjen predsednik te liste Aleksandar Jablanović, nakon što je Albance koji su kamenjem gađali Srbe povratnike u Đakovicu nazvao divljacima.

O povratku u institucije Kosova organi Srpske liste odlučili su prošle nedelje tvrdeći da su dobili čvrste garancije da će njihov koalicioni ugovor sa Demokratskim savezom Kosova i Demokratskom partijom Kosova biti poštovan.

Srpska je tražila i da se prekine nedogovorena privatizacija u srpskim sredinama na Kosovu. Ta lista u kosovskoj skupštini sa 120 mndata ima devet poslanika od mogućih 10 iz srpske zajednice.

Predsednik Liste Srpska Vladeta Kostić rekao je, povodom povratka predstavnika te liste u kosovske institucije, da će vreme pokazati da li je to dobar potez, ali da je suštinski bitno da i koalicioni partneri shvate da predstavnici Srpske liste ne mogu i neće biti samo dekor, već da je potrebno da se oko svake odluke razgovara pre nego što se ta odluka donese.

"Naše demokratsko pravo je da imamo nekada različita mišljenja, da se sa nekim odlukama možda i ne složimo, jer sve politike poslušnika u regionu su doživele krah", rekao je Kostić Tanjugu.

Kostić je naveo da se iskreno nada "da je to shvatila i politička elita koja predstavlja Albance bilo da je vlast ili opozicija".

Kostić, koji je i predsednik opštine Gračanica, naglasio je da je sa te pozicije povratak ministara i poslanika ispred liste Srpska dobra vest obzirom da su oni birani da svojim radom štite interese, pre svega, Srba i da što više olakšaju rad većinskih srpskih opština, naročito u oblastima infrastrukture, za koje je potrebno obezbediti dodatna materijalna sredstava, jer su budžeti opština nedovoljni za realne potrebe.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozdravila je odluku poslanika liste Srpska da se vrate u skupštinu Kosova.

"To je važan korak, koji potvrđuje naše čvrsto uverenje da se bolja budućnost za sve zajednice na Kosovu može graditi samo kroz saradnju, inkluziju i dijalog izabranih lidera", poručila je Mogerini u saopštenju za medije, prenosi Tanjug.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се