Читај ми!

Vilhelm: Srbija na odličnom putu

Ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm izjavio je, sumirajući učinak vlade premijera Aleksandra Vučića u prethodnih godinu dana, da je Srbija na odličnom putu.

Hajnc Vilhelm je rekao da je nova srpska vlada usvojila važne reformske zakone, navodeći zakon o medijima, o radu, kao i ubrzano izdavanje građevinskih dozvola.

"To su sve važne mere koje će, nadam se, uskoro da deluju tako da će podstaći i privredu, te doprineti stvaranju novih radnih mesta", rekao je Tanjugu ambasador Vilhelm.

Vilhelm je, govoreći o političkim procesima, podsetio da je nastavljen dijalog sa Prištinom, koji je dugo bio u prekidu.

Takođe je ukazao na proces "Zapadni Balkan 6", koji je pokrenut konferencijom u Berlinu prošle godine, a u okviru kojeg je ove nedelje u Briselu održan sastanak premijera zemalja regiona.

"Ta saradnja u regionu, politička i ekonomska, posebno na planu infrastrukture, veoma je važna", podvukao je nemački diplomata, i podsetio da je prošle godine u Beogradu boravio albanski premijer Edi Rama.

"To sve je pozitivan razvoj, koji se gubi iz vida ako se samo dnevno sagledava, ali, sveukupno gledano, on pokazuje da je Srbija na odličnom putu", konstatovao je ambasador Vilhelm.

Prema njegovim rečima, odlična je tokom proteklih 12 meseci bila i saradnja Srbije i Nemačke.

Vilhelm je ukazao na posete nemačkog vicekancelara i ministra finansija, te ministra poljoprivrede Beogradu, ali i na posetu premijera Vučića Berlinu, gde ga je primila i kancelarka Angela Merkel, kao i na predstojeći dolazak šefa nemačke diplomatije Franka Valtera Štajnmajera u Beograd.

"To sve pokazuje da su odnosi jako dobri. U ekonomskoj oblasti, trgovinska razmena je porasla za šest odsto", podvukao je Vilhelm, izrazivši nadu da će biti još investicija iz Nemačke u Srbiju.

"I za nemačko-srpske odnose to je bila dobra godina", konstatovao je Vilhelm.

Upitan koje izazove očekuje u daljem periodu, Vilhelm je izrazio uverenje da će oni biti pre svega u ekonomiji, što je i težište vlade premijera Vučića.

Prema njegovim rečima, reformski zakoni bi trebalo da počnu da "deluju", da doprinesu većem zapošljavanju građana i podsticanju privrede.

Za to su, kako je rekao, važne strane investicije, ali i da srpski državljani, pre svega mladi, osnivaju sopstvena preduzeća.

"Privreda će sigurno biti glavni prioritet i nadam se da će biti podstaknuta", dodao je Vilhelm.

Što se tiče dijaloga sa Prištinom, on će, kaže, zasigurno biti nastavljen.

Važno je i otvaranje pregovora o prvim poglavljima sa EU, zaključio je nemački ambasador.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара