Читај ми!

Liht: Relativno umešna spoljna politika

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht ocenila je da je u sve složenijim odnosima na međunarodnoj sceni, spoljna politika Srbije do sada bila "relativno umešna i uspešna".

Sonja Liht je u razgovoru za Tanjug o spoljnopolitičkim učincima vlade premijera Aleksandra Vučića u prvoj godini mandata rekla da Srbija mora imati u vidu da će brzina i kvalitet evrointegracija zavisiti i od toga u kojoj meri postajemo deo zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU.

"Našše predsedavanje OEBS-om je pokazalo da smo ozbiljan i odgovoran partner na međunarodnoj sceni. To će, neosporno, doprineti našem ugledu u svetu ako istrajemo do kraja ne samo našeg mandata, već i u budućnosti - što, naravno, podrazumeva i poštovanje onih istih standarda i normi u našoj 'sopstvenoj kući' čije ispunjavanje traži i EU, naročito u pregovaračkim poglavljima 23 i 24", ocenila je Liht.

Na pitanje da prokomentariše politiku Srbije u regionu u proteklih godinu dana, Liht je podsetila da su osnovna pitanja na međunarodnoj sceni o našoj ulozi u regionu u vezi sa sprovođenjem Briselskog sporazuma, gde je, kako je ocenila, postignut napredak.

"Naravno, kao i u drugim bilateralnim odnosima, rezultati zavise od obe strane. I može se reći da je tu i u poslednjoj godini zabeležen napredak. Veoma je važno da se u normalizaciju odnosa između Srbije I Kosova uključuju i razni drugi društveni akteri, da se dijalog ne odvija samo na 'vrhu', već da se u njega uključuje i civilno društvo, mediji, predstavnici lokalnih samouprava, prestavnici privrede."

Prema rečima predsednice Beogradskog fonda za političku izuzetnost, ukoliko se želi mir na ovim prostorima, odnosi u regionu se moraju rešavati nalaženjem kompromisa i građenjem uzajamnog poverenja.

"Zato je, na primer, odlazak predsednika vlade Srbije na inauguraciju predsednice Hrvatske bio tako važan gest, kao uostalom i odlazak ministra Dačića u Prištinu. Odnosi u regionu su znacajni, ne zato sto nam to neko nameće spolja, već zato što smo samo, naročito pred novim i turbulentnim geo-političkim izazovima kao region, prepoznatljiviji i značajniji".

A region je, kako je dodala, postao "najuspešniji post konfliktni region na svetu" upravo zato što deli zajedničku nadu i očekivanja da će postati deo najuspešnije integracije u svetu, a to je i dalje EU.

Kada je reč o budućnosti, ukrajinska kriza, kao i druga područja u svetu zahvaćena krizom i sukobima, već u velikoj meri ukazuju na težinu izazova kojima će 21. vek biti izložen.

Za Srbiju je, kaže Liht, važno da sagleda taj široki kontekst sveta u kome se nalazi jer će na duži rok "biti zaista uspeššna samo ona spoljna politika koja će, osim dnevne real-politike uzeti u obzir i položaj naše zemlje u budućnosti".

"Stoga je čvrsto opredeljenje za evropske integracije Srbije toliko značajno. Taj proces nije ni lak ni brz - naročito kada je sama EU suočena s veoma ozbiljnim problemima. Međutim, ona je kao demokratski poredak i dalje najbolja od svih drugih opcija", zaključila je Liht.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи