Читај ми!

Vučić: Deficit ispod tri odsto, uspeh na evropskom nivou

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da je budžetski deficit u prvom kvartalu ispod tri odsto, što je uspeh koji ni pojedine evropske zemlje ne mogu da dostignu.

"Zahvaljujući hrabrim i odgovornim reformama Srbija je očigledno na dobrom putu konačnog rešavanja problema javnih finansija, što će omogućiti više investicija, ulaganja u budućnost", rekao je Vučić u Smederevu, prenosi Tanjug.

Premijer je postavio kamen temeljac za izgradnju tri hale u industrijskoj zoni, čiji su investitori italijanske kompanije.

Primetio je da se finansijski problemi ne mogu rešiti za tri ili šest meseci, ali, kako je istakao, očigledno je da smo na dobrom putu.

"I mislim da to ljudi i te kako dobro vide", rekao je Vučić.

"Ako i u narednih pet meseci budemo tako uspešni, to će svi građani, penzioneri i zaposleni u javnom sektoru – osetiti", uveren je premijer.

Italijanski ambasador u Srbiji Đuzepe Manco rekao je da Italija nastavlja da radi na tome da se u narednim mesecima konačno otvore prva pregovaračka poglavlja Srbije sa EU i da to bude priznanje onome što zemlja i aktuelna vlada rade i dodatni podsticaj da se nastavi tim putem.

"Radimo zajedno za zajedničku budućnost u Evropi, koja se bazira na vrednostima koje se danas, 25. aprila, u mojoj zemlji naročito slave, budući da je danas 70. godišnjica oslobađanja Italije od fašizma i nacizma", rekao je Manco.

Manco je naveo da je to Evropa u kojoj ima više demokratije, prosperiteta i radnih mesta za sve njene građane.

Hale u industrijskoj zoni u Smederevu će graditi lokalna samouprava i italijanski investitor.

Jednu halu površine 3.000 kvadratnih metara gradiće Grad Smederevo za investitore koji su već pokazali interesovanje, vrednost radova je 113 miliona dinara, a rok za završetak 22. jul ove godine.

Druge dve hale napraviće italijanska kompanija CCVI, koja se bavi proizvodnjom kotrljajućih ležajeva za namensku industriju, a te hale, na površini od 4.000 kvadratnih metara, biće završene u novembru.

"To što smo odlučili da ulažemo u Smederevo nije slučajno, već zbog ozbiljnih istraživanja tržišta i uslova za razvoj metalo-prerađivačke industrije. Nije reč samo o dobrom geografskom položaju nego i o tome što smo u velikoj slobodnoj zoni, što ovde imamo visoko kvalitetnu radnu snagu i podršku lokalne samouprave", kaže direktor CCVI Đordani Kvincani.

Vrednost investicije je četiri miliona evra, a očekuje se da do kraja godine bude zaposleno 100 radnika.

"Smederevo postaje industrijski centar" 

Premijer Vučić je u obraćanju rekao da Smederevo postaje srpski industrijski centar, posle pokretanja proizvodnje u smederevskoj Železari i dolaska novih stranih investitora.

Naveo je da je Vlada investitorima uvek na raspolaganju i da će uvek želeti da pomogne, a njima poželeo da dugo posluju u Srbiji, da dobro zarađuju, ali i da zaposle što više radnika iz Smedereva i tog dela zemlje.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što će sve tri hale graditi srpske firme.

"Kada smo prošli put stavljali kamen temeljac za finski PKC, malo ko je verovao da će na vreme biti završeni radovi i da će radnici biti zaposleni. Hala je izgrađena pre roka i danas tu radi 623 radnika, a do kraja godine će ih biti 850", naveo je Vučić.

Dodao je da će u toj finskoj firmi dogodine biti zaposleno još najmanje 650 ljudi.

Vučić je rekao da je otvaranje svakog novog pogona pokazatelj da se krupnim koracima grabi napred, navodeći da to svi građani Srbije ne mogu odmah da osete, ali da se i prema budžetu Grada Smedereva može videti boljitak u tom mestu.

Naveo je i da je lokalna samouprava od Vlade dobila 37 hektara zemljišta, koje je Grad Smederevo, kako je naveo, svojim angažovanjem uspeo da iskoristi na najbolji način.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović rekla je da je reč o velikom danu za taj grad i da se u narednom periodu planira više aktivnosti koje će doprineti privrednom razvoju.

Imperativ je, naglasila je, veći broj radnih mesta.

U tom gradu biće izgrađen carinski terminal i preduzeće za upravljanje slobodnom zonom i na tom terenu je planirano zapošljavanje 500 radnika.

Prema njenim rečima, potencijal je 10.000 novih radnih mesta, a želja nadležnih je da Smederevo ne zavisi samo od jedne fabrike.

Premijer Vučić je rekao i da je uveren da će druga visoka peć u Železari u Smederevu biti upaljena u roku od tri meseca.

Vučić je to rekao u razgovoru sa novinarima u Smederevu i dodao da se neće čekati na paljenje druge peći šest meseci kako je prvobitno bilo planirano. Kako je istakao, paljenje druge peći dramatično će povećati privredni rast u zemlji. 

Očekivanje da će MMF promeniti procenu rasta BDP-a

Vučić je rekao da očekuje da će Međunarodni monetarni fond promeniti procenu rasta proizvodnje za ovu godinu za oko 0,5 procentnih poena.

"MMF je najpre rekao da će u ovoj godini bruto domaći prizvod biti u padu za jedan odsto, a onda da će minus biti 0,5 odsto. Sada dolaze da kažu da će biti na nuli", rekao je Vučić.

Premijer je podsetio da je on i ranije prognozirao da će BDP u ovoj godini biti na nuli, a možda i plus 0,5 ili jedan odsto.

"To nam ostavlja mogućnost da u 2016. godini idemo na plus 2,5 odsto, kada je reč o BDP-u", uveren je premijer

Prema njegovim rečima, Srbija ima potencijal da po trendu rasta bude jedna od najboljih evropskih zemalja, ali i po budžetskom deficitu, koji je Vlada Srbije, kako je rekao, uspela da održi na najnižem nivou.

Naveo je da se sledeće godine ide na to da deficit bude ispod 3,5 odsto, a Vlada će se boriti i sa trendom rasta BDP-a, da bude 2,5 odsto.

"Ozbiljni ekonomisti sve ovo znaju, ne možete da rešite problem deficita za dan ili tri meseca. Problem JAT-a smo rešavali duže, a sada je jedna od najuspešnijih kompanija u Srbiji", rekao je Vučić.

Dodao je i da država radi na rešavanju problema "Dunav osiguranja", koje je najveće u Srbiji, a bilo je na kolenima sa minusom od 110 miliona evra.

Vučić je ponovio da je Srbija najbolje mesto za investicije u ovom delu Evrope.

Premijer je napomenuo da onaj koji uspeva nekako da "izgura" nasleđene probleme u smederevskoj Železari, u petrohemijskom kompleksu i drugima, zaslužuje priznanje.

"Imao sam više od 60 sastanaka sa ljudima iz Železare, to je ogromno vreme i resursi, a veliki problem smo rešili. Idite u Smederevo, puni su kafići, jer ovde dođe redovnih 12.000, 13.000, 15.000 plata koje ne kasne i koje se povećavaju", rekao je Vučić, koji veruje da će narednog meseca početi da se rešava i pitanje FAP-a.

Istakao da će Vlada Srbije nastaviti da radi teško i da je to jedino što može da obeća.

Sumirajući prvu godinu mandata vlade koju vodi, premijer je rekao da su pokrenute veoma ozbiljne, temeljne i odgovorne ekonomske reforme.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво