Nikolić: Tragedija Jermena trajna opomena živima

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je, na početku obeležavanja 100. godišnjice masakra nad Jermenima, rekao da ta tragedija opominje sve i da Srbija zbog svojih žrtava može odlično da razume jermensko stradanje. Nikolić se u Jerevanu sastao sa ruskim i francuskim predsednikom Vladimirom Putinom i Fransoa Olandom.

Tomislav Nikolić je u Jerevanu rekao da, ako iko može da razume i oseti nesreću Jermena, onda je to srpski narod, prenosi Beta.

"Došao sam u Jerevan da se u ime srpskog naroda i u ime države Srbije poklonim žrtvama strašne tragedije jermenskog naroda tokom prvog velikog svetskog rata u 20. veku. Ako iko može da razume i oseti nesreću biblijskih razmera koja se 1915. godine obrušila na Jermene u Osmanskom carstvu, kao i njene trajne i nezalečive posledice, onda je to srpski narod, onda je to Srbija", rekao je Nikolić.

Dodao je da je Srbija u Prvom svetskom ratu imala procentualno najviše gubitaka od svih zemalja i naroda pogođenih tim ratom.

"Ukupni gubici Srbije od 1915. do 1918. dosegli su zastrašujući broj od 1.247.435 žrtava, što je približno 28 odsto tadašnjeg broja stanovnika, od čega je među vojnicima bilo 402.435 poginulih i preminulih, a među civilima 845.000. Posmrtni ostaci srpskih žrtava Velikog rata rasuti su u 1.815 grobnica u 18 država. Mnogima se grobno mesto nikada nije saznalo", rekao je Nikolić.

Dodao je da su jermenske žrtve "trajna opomena za žive" i da ih niko ne sme zaboraviti, posebno danas "kada, prema rečima pape Franje, teče 'Treći svetski rat na parče' i kada ponovo stotine i hiljade ljudi gube živote, dostojanstvo i imovinu".

Nikolić je rekao da nespremnost i zaziranje od poštenog i celovitog suočavanja s najpotresnijim činjenicama prošlosti zakonito proizvodi nove tragedije u budućnosti.

Prema njegovim rečima, živimo u vremenu kada se uvrežilo pogubno uverenje da se izbegavanjem istinitog imenovanja pojava iz stvarnosti, neretko i njihovim tendencioznim preimenovanjem, može trajno uticati na tok istorije.

"Svesni ove neporecive istine i kobnih posledica koje ogrešenje o nju donosi celom ljudskom rodu, nismo danas smerno, ali i odlučno, došli ovde, da budemo za ili protiv nekoga u našim žalosnim ovozemaljskim podelama, već da izrazimo poštu žrtvama jednog srazmerno malobrojnog, prijateljskog naroda kojima dugo nije bilo dato da se smire u opšteljudskom priznanju svoga stradanja", naveo je Nikolić.

Predsednik Srbije je rekao da predstavnici Srbije, u vreme kad se politikantski neosetljivo manipuliše i samim terminom "genocid", i kada se osvedočenim žrtvama ponovljenih pogroma i genocida nameće uloga počinilaca, nisu mogli izostati sa ceremonije u Jerevanu i izneveriti milione žrtava.

"Nismo smeli i nismo mogli izostati, kao što ne propuštamo i nećemo nikada dozvoliti da nas prizemne računice i nametnuta 'politička korektnost' navedu da propustimo svako dostojanstveno podsećanje na stradanja koja su ratovi i drugi sukobi nanosili ljudima širom sveta, da se poklonimo pred grobovima koji kriju nedosanjane snove starih i mladih, vojnika i civila, žena i dece, kojima su raspomamljene sile mržnje i zla surovo presekle životnu stazu", rekao je Nikolić.

Istoričari procenjuju da je u Otomanskom carstvu tokom i posle Prvog svetskog rata ubijeno 1,5 miliona Jermena, što istoričari smatraju prvim genocidom 20. veka.

Naslednica carstva, Turska Republika, proglašena 1923, negira da je to bio genocid, već da su to samo žrtve građanskog rata i nemira tokom raspada Otomanskog carstva, čiji je broj preuveličan, te da je pogibije bilo na obe strane.

Sastanci Nikolića na marginama skupa u Jerevanu

Predsednik Nikolić razgovarao je u Jerevanu na marginama skupa posvećenom obeležavanju stogodišnjice pogroma nad Jermenima, na odvojenim sastancima sa predsednicima Jermenije, Kipra, Francuske i Ruske Federacije, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Sa predsednikom Republike Francuske Fransoa Olandom predsednik Nikolić je razgovarao o napretku Srbije na putu evropskih integracija.

Dva predsednika saglasila su se da je Srbija preduzela značajne i hrabre korake ka reformi svog sistema i da odlučno ide putem ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Nikolić je istakao da bi Unija mogla, kao znak dobre volje, uskoro da otvori Srbiji nova poglavlja, kako bi je ohrabrila za sve što je do sada preduzela.

Nikolić i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, kojima je ovo šesti susret, razmatrali su napredak zajedničkih projekata.

Razgovarali su i o perspektivi buduće saradnje između srpskih i ruskih kompanija, kao i o zajedničkom obeležavanju Dana pobede nad fašizmom 9. maja u Moskvi.

broj komentara 16 pošalji komentar
(petak, 24. apr 2015, 20:40) - anonymous [neregistrovani]

Tragedija

Jermenskog naroda trazi da se usvoji rezolucija o genocidu,.

(petak, 24. apr 2015, 19:55) - anonymous [neregistrovani]

mozemo se zapitati ,

i zbog cega se cekalo ovako dugo,da bi i neke velike drzave i narodi ) malo glasnije progovorili o ovom sigurno pocinjenom genocidu ....sve je politika pa tako igranje i sa neduzno poubijanim ljudima...u svakom slucaju od nase strane ispravno da ne trcimo pred rudu i ne pricamo svasta i ne nazivamo sve odmah punim imenom 

(petak, 24. apr 2015, 16:37) - anonymous [neregistrovani]

Vecna slava

svim postradilima u ovom genocidu.Zar bi tragedija mogla drugacije da se nazove da Jermeni nisu hriscani, zar se umanjuje ili uvecava tezina ovih pogroma zato sto Jermeni nisu pravoslavni?Da nisu u pitanju tragicni dogadjaji iz proslosti i prvi genocid iz 20. veka mnogi komentari bi bili toliko promaseni da bi dobili keca, radi se o broju zrtava i istrebljanju Jeramena a ne o tome da li su katolici ili pravoslavci pobogu brate.

(petak, 24. apr 2015, 15:40) - Jovan Mirkovic [neregistrovani]

Jermenija,

Obelezava 100 godisnjicu genocida nad Jermenskim narodom od otomanske Imperije. Pominjalo se , a nikad se nepovracalo. Hvala presedniku Nikolicu na pocast koju odaje jermenskom narodu. Sve zrtve , neka Bog cuva u svoje carstvo.

(petak, 24. apr 2015, 14:50) - M [neregistrovani]

Ja zaplakah

Pokoj dusama svih nevinih zrtava. Hvala, Predsednice.

(petak, 24. apr 2015, 14:17) - anonymous [neregistrovani]

Лепа слика

Лепо је видети два председника две братске земље да седе један поред другог. Фали само председник Републике Српске.

(petak, 24. apr 2015, 13:59) - Aleksandar [neregistrovani]

Religija u Jermeniji

Jermenska crkva je jedna od monofizitskih ili dohalkidonskih crkava. Dakle, nije u jedinstvu sa pravoslavljem već sa Koptima, Etiopljanima, Siro-Jakovitima, Malabarskom crkvom itd. Ove crkve nisu deo tzv. Istočnih katoličkih crkava (kod nas poznatih kao "unijati") već imaju crkvenu strukturu sličnu pravoslavnim crkvama.

(petak, 24. apr 2015, 12:57) - MladaBosna [neregistrovani]

RepublikaSrpska

i Dodikje bio pozvan ali mu Turci ne dozvolise da preleti njihovu teritoriju... Vjecna Slava Zrtvama!!!

(petak, 24. apr 2015, 12:45) - Goran [neregistrovani]

Lep slika

Srbiji je mesto pored Rusije kao na ovoj slici gde Nikolic sedi pored Putina

(petak, 24. apr 2015, 12:33) - anonymous [neregistrovani]

Честитам!

Честитам председниче! Праве речи на правом месту. Ви знате како треба да се представља своја земља.Часно и достојанствено!