Gojković na Konferenciji predsednika parlamenata EU

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković učestvovala je na dvodnevnoj Konferenciji predsednika parlamenata članica EU u Rimu. U razgovorima sa evropskim kolegama poručila je da očekuje da tokom godine budu otvorena prva pregovaračka poglavlja.

Predsednica parlamenta navela je da bi otvaranje poglavlja bilo pozitivan signal EU da prepoznaje napredak koji je Srbija ostvarila, prenosi Tanjug.

Maja Gojković se u okviru Konferencije sastala sa predsednikom Kongresa Španije Hesusom Posadom, a o parlamentarnoj saradnji i evrointegracijama razgovarala je i sa predsednicima parlamenata Mađarske, Poljske, Kipra, Malte, Hrvatske, Albanije, Makedonije, kao i sa predsednikom Republike Italije Serđom Matareleom.

Tokom razgovora sa predsednicima evropskih parlamenata, Gojkovićeva je naglasila da su evropske integracije prvi spoljnopolitički prioritet Srbije, koja je posvećena sprovođenju reformi i unapređenju regionalne saradnje, navodi se u saopštenju iz Kabineta predsednice.

Gojkovićeva je govorila i o dinamici rada parlamenta u proteklih godinu dana, naglasivši da je donet veliki broj reformskih zakona koji regulišu oblast rada i zapošljavanja, privatizacije, planiranja i izgradnje i koji će olakšati poslovanje, podstići privatnu inicijativu i privući investicije.

Na Konferenciji, koju je organizovao Parlament Italije, a koja je okupila 25 predsednika parlamenta iz EU i zemalja kandidata, doneta je Deklaracija o jačanju operacija spasavanja u Mediteranu, kojom se poziva na konkretne i efektivne korake i mehanizme da bi se u budućnosti ovakve tragedije izbegle, odnosno sprečile.

Teme konferencije bile su i novi putevi rasta nakon ekonomske i finansijske krize u Evropi, ljudska prava i slobode, solidarnost i bezbednost, kao i uloga parlamenata u pregovaranju o međunarodnim ugovorima.

Na konferenciji je učestvovao i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара