Читај ми!

Reagovanje poslanika na raspravu Mihajlovićeve i Pak Stanković

Povodom polemike Stanislave Pak Stanković i Zorane Mihajlović o uzrocima incidenta na letu "falkona 50" ka Vatikanu, reagovali su pojedini narodni poslanici. Poslanici su ocenjivali rad Vlade, ali i komentarisali navode o tragediji u stanu Saše Jankovića 1993. godine.

Šef poslaničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke Zoran Babić rekao je da rasprave između savetnice predsednika Republike i ministarke građevinarstva i saobraćaja treba ostaviti za stranačke organe naprednjaka.

"Poštujemo različitost mišljenja, ali ih ostavljamo za stranačke organe budući da su obe njihovi članovi. Ministarka Mihajlović je potpredsednica stranke, a Stanislava Pak članica Glavnog odbora", rekao je Babić novinarima u Skupštini Srbije, prenosi Beta.

Prema njegovim rečima, utvrđivanje svih okolnosti zbog kojih se avion predsednika Srbije vratio sa puta ka Vatikanu treba ostaviti nadležnim organima"Ja sam lično, kao građanin, zahvalan Bogu što nije bilo žrtava", rekao je Babić.

Predsednik opozicione Nove stranke Zoran Živković ocenio je da je sukob Stanislave Pak i Zorane Mihajlović "sukob dve političke plavuše koje se aktiviraju kada njihovi šefovi zatraže".

Živković je celu njihovu polemiku ocenio kao besmislenu.

Poslanik opozicione Demokratske stranke Borislav Stefanović ocenio je da je takav sukob skandalozan i da se "ionako kaljava srpska politička arena baca u potpuno blato".

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić trebalo je da poseti Vatikan u prošli petak, ali se vratio zbog kvara na avionu.

Istragom je utvrđeno da je avion počeo da ponire jer je kopilot prosuo kafu na instrument tablu i brišući tečnost pritisnuo dugme što je izazvalo poniranje aviona.

Stanislava Pak i Zorana Mihajlović su u medijima oštro polemisale o uzrocima incidenta.

Iz SNS petica za rad vlade, opozicija tvrdi - loše

Poslanici vladajućih stranaka ocenili su pred skupštinskim izveštačima rad Vlade Srbije u prvih godinu dana peticom i poručili da su postignuti rezultati vidljivi i prepoznati, dok opozicija smatra da je izvršna vlast po svim parametrima ostvarila loše rezultate, prenosi Tanjug.

Babić je vladi dao peticu za prvih godinu dana funkcionisanja, a kao najveća postignuća izdvojio to što vladom više ne upravljaju tajkuni, što je zaustavljen "pakleni trend rasta nezaposlenosti", primenjen Briselski sporazum.

"Sada je nezaposlenost na oko 20 odsto", rekao je Babić i ponovio stav svoje stranke da što pre moraju da budu raspisani pokrajinski izbori.

Socijalista Đorđe Milićević prvih godinu dana vlade opisuje u tri reči - modernizacija, promene i reforme. "Građani imaju vladu koja rešava probleme", poručio je Milićević i naveo da je izvesno da će Srbija u narednom periodu imati pokrajinske i lokalne izbore, a da za vanrednim parlamentarnim izborima nema potrebe, budući da Vlada Srbije ima legitimitet i podršku građana.

Opozicija, međutim, ima drugačije mišljenje.

Borislav Stefanović smatra da je vlada po svim parametrima pokazala izuzetno loše rezultate i da je "lošija od same sebe". "Imamo, bez obzira na optimistične izjave premijera, smanjenje deficita tako što se ukidaju budžetske uplate lokalnim samouprava i infrastrukturni projekti... ", smatra Stefanović.

Šef socijaldemokrata u parlamentu Marko Đurišić poručuje da posle godinu dana rada kabineta Aleksandra Vučića privreda nije pokrenuta uprkos preduzetim merama i da su smanjene plate i penzije, pa građanima samo ostaje da veruju premijeru da će živeti bolje za godinu, dve, tri...

Po mišljenju predsednika Zorana Živkovića prvih godinu dana vlade obeležile su "velike laži i neispunjena obećanja", poručujući da vlast mora biti promenjena, jer ne poštuje minimum demokratskih i civilizacijskih vrednosti.

Lider LSV-a Nenad Čanak naveo je da prethodne vlade nisu učnile da Novi Sad bude bezbedniji, da je aktuelna vlast barem povećala broj policajaca i imenovala šefa policije u tom gradu, ali da, sa druge strane, nisu rasvetljena ubistva u glavnom gradu Vojvodine.

Poslanici o Jankoviću

Poslanici SNS-a poručili su da vlast poštuje instituciju zaštitnika građana, ali da Saša Janković zloupotrebljava tu funkciju zarad ličnih političkih ambicija, dok opozicija protestvuje protiv medijskih napada na ombudsmana, navodeći da je njihov cilj diskreditacija te institucije.

Babiću je dokaz da SNS poštuje instituciju ombudsmana to što je 92 odsto njegovih sugestija, kako kaže, ispoštovano. Podseća da je prvi izveštaj zaštitnika građana usvojen u republičkom parlamentu tek 2013. godine i to s promenom vlasti, zbog čega je zapitao zašto to nije nije činila i prethodna vlast, "koja je sada zabrinuta za sudbinu Jankovića".

SPS, prema rečima Milićevića, ne vidi medijski linč u tome što se danima provlači priča o Jankovićevom pištolju za koji navodno nije imao dozvolu, a kojim je 1993. godine počinjeno samoubistvo. "Ako su tačne pretpostavke sa kojima izlazi SNS onda je to pitanje za nadležne organe i institucije. Onda kada dobijemo njihov stav iznećemo naš politički stav. Važno je da se utvrdi istina i ako je to tačno mora se postaviti znak pitanja da li može obavljati odgovorno i ozbiljno tu funkciju", rekao je Milićević.

Borislav Stefanović, s druge strane, poručuje da su napadi na Jankovića izuzetno štetni po Srbiju i njen inače narušen pravni sistem i vladavinu prava. "Reč je o ličnoj diskreditaciji jednog čoveka i suštinskom uništavanju institucije. Ta kampanja se vodi smišljeno da njegovu funkciju stavi u mrtvi ugao i da Janković i bilo koji sledeći Janković ne predstavljaju ništa", rekao je Stefanović.

Šef poslanika SDS-a Marko Đurišić smatra takođe da su nedopustivi napadi na Jankovića, i to samo zato što se neko ne slaže s ocenama u njegovom izveštaju za 2014.

Nedopustivi su napadi na Jankovića i prema mišljenju poslanika Nove stranke Zorana Živkovića, koji ih naziva "harangom".

Čanak, međutim, uzrok nesporazuma između vlasti i ombudsmana vidi u nedostatku iskustva u vezi sa njegovim nadležnostima. "Nemam nameru da se stavljam na bilo čiju stranu, želeo bih da vidim tačne podatke. Činjenica je da se svakom ko digne svoj glas pronalaze kosturi u ormanu", rekao je Čanak. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво