Читај ми!

Zajednički projekti za stabilnost regiona

Sa Samita "zapadnobalkanske šestorke" u Briselu komesar EU Johanes Han poručio je da je postignut dogovor o jezgru transportne mreže za region. Premijer Vučić je rekao da je kreiranje boljih veza od krucijalnog značaja za region. Vučić se prethodno sastao sa albanskim premijerom Edijem Ramom. Zaslužili smo otvaranje poglavlja u junu, rekao je Vučić posle susreta sa Donaldom Tuskom.

Han je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa komesarkom EU za transport Violetom Bulc najavio da je EU spremna da do kraja ove godine izdvoji 130 miliona evra iz IPA (pretpristupnih) fondova. Kako je rekao, ta cifra će višestruko porasti tokom sledećih godina.

"Ali ne treba zaboraviti da je transport jedna stvar, a sve što je u vezi sa energijom jeste nešto drugo", rekao je komesar i najavio da u Briselu i na tom području očekuju napredak i konkretne predloge.

Bulcova je rekla da je konferencija događaj od izuzetne važnosti ne samo za region već i za EU. Dodala je da će 2030. godine regionalna transportna mreža Zapadnog Balkana biti potpuno integrisana sa transportnom mrežom EU.

U zajedničkoj izjavi koju je šestorka usvojila, premijeri su se obavezali da nastave da rade na razvoju regionalne saradnje i ispunjavanju kriterijuma za pridruživanje EU u duhu berlinskog procesa koji je prošle godine pokrenula nemačka kancelarka Angela Merkel.

"Prepoznajemo da je poboljšanje povezanosti u okviru našeg regiona, kao i sa EU, ključan faktor za ostvarivanje rasta i otvaranje radnih mesta i prihvatamo da će ta naša zajednička ambicija zahtevati našu posvećenost i liderstvo", piše u usvojenom dokumentu.

Oni su osim toga obećali da će do sledećeg samita "zapadnobalkanske šestorke", koji će biti održan krajem avgusta u Beču, pripremiti precizno definisane infrastrukturne projekte, ne samo za saobraćajno nego i za energetsko povezivanje.

Vučić je na konferenciji "zapadnobalkanske šestorke" rekao da će Srbija učiniti sve da podrži i ubrza sve infrastrukturne projekte koji će proći kroz njenu teritoriju, prenosi Tanjug.

"Ovi projekti će povezati ljude, kompanije iz regiona će raditi zajedno na njima, a ljudi će ih posle koristiti. To će pojačati ekonomsku, ali i političku stabilnost celog regiona", istakao je premijer Vučić. Prema njegovim rečima, politička stabilnost je preduslov razvojnih projekata, i obrnuto.

Vučić je zahvalio EU i njenom predstavniku u Srbiji, ambasadoru Majklu Davenportu na podršci koju su pružili Srbiji tokom poplava, kao i na finansijskim sredstvima iz Fonda solidarnosti, koji je pokazao da Evropska unija nije zaboravila Srbiju.

Crnogorski premijer Milo Đukanović zahvalio je EU na podršci regionu i zajedničkim projektima. On je istakao da će ti projekti omogućiti da se region po kvalitetu života približi Uniji, kao i brzu integraciju Zapadnog Balkana.

U toku je radni ručak, a očekuje se da potom bude održana konferencija za novinare.

Vučić sa Ramom

Vučić je prethodno u Briselu razgovarao sa albanskim premijerom Edijem Rama o infrastrukturnim projektima sa kojima dve države zajednički nastupaju na sastanku predsednika vlada "zapadnobalkanske šestorke".

Premijer Vučić je istakao da će Srbija insistirati na finansijskoj podršci za izgradnju pruge Beograd–Podgorica–Skadar, kao i auto-puta Niš–Priština–Drač, prenosi Tanjug.

"Nadam se da će Evropska unija imati razumevanja za podršku zemljama u regionu", istakao je premijer Vučić, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Naglasio je da bi takvi projekti poboljšali ekonomsku situaciju u obe zemlje.

Premijer Albanije je istakao da je albanska strana spremna za početak radova na ovim projektima i da bi to bio dobar znak partnerskog odnosa Srbije i Albanije.

"Kao što su nekada Francuzi i Nemci počeli da sarađuju zbog budućnosti Evrope, tako možemo i mi, zbog budućnosti Zapadnog Balkana", zaključio je premijer Rama.

Razgovoru je prisustvovao šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, a dobrodošlicu dvojici premijera poželeo je komesar Han.

Vučić: Zaslužili smo otvaranje poglavlja u junu

Vučić se posle podne sastao i sa predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom. Premijer je posle sastanka rekao da je Srbija uradila mnogo na putu evrointegracija i da je zaslužila da otvori prva pregovaračka poglavlja već u junu.

"Ne znam da li će se to desiti ili ne, ali mi smo to zaslužili", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije posle sastanka sa Tuskom.

On je izjavio da je mnogo toga urađeno kada je reč o fiskalnoj konsolidaciji i ekonomskoj reformi zemlje, ali da najteže i najbolnije tek predstoji.

Premijer Srbije je izrazio i očekivanje da će tokom večerašnje runde dijaloga sa predstavnicima kosovskih Albanaca doći do napretka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Vučić je posebno zahvalio Tusku na podršci i nazvao ga "velikim prijateljem Srbije".

Tusk je, posle susreta, pohvalio proevropski kurs Vučićeve vlade, kao i dosadašnji napredak u sprovođenju reformi. On je posebno istakao važnost nastavka dijaloga sa Prištinom i sprovođenja Briselskog sporazuma.

Han: Neodlučni koče Srbiju

Vučić se na marginama samita u Briselu sastao i sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom, koji je rekao da otvaranje pregovaračkih poglavlja koči grupa "neodlučnih" zemalja i da će pokušati da ih ubedi da promene mišljenje.

"Smatramo da je u zajedničkom interesu da se poglavlja što pre otvore", rekao je Han novinarima posle susreta sa Vučićem i dodao da među članicama EU ima zemalja koje su neodlučne po tom pitanju.

"Učinićemo sve da ih narednih nedelja ubedimo da promene mišljenje", izjavio je Han. On je kazao da je Srbija praktično spremna da se otvori poglavlje 32 o kontroli finansija, ali da se postavlja pitanje kriterijuma za otvaranje poglavlja 35, koje je u vezi sa normalizacijom odnosa Beograd i Prištine.

"To je političko pitanje", rekao je Han i istakao da bi po njegovom mišljenju otvaranje poglavlja dalo novi zamah procesu integracije celog regiona u Evropsku uniju.

Vučić je istakao da Srbija ubrzano završava akcione planove za poglavlja 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, i da će taj posao biti završen već za nekoliko dana.

"Neću da krijem da sam tražio otvaranje pregovora u junu", rekao je premijer i zahvalio Hanu na podršci u tom stavu.

Takođe, podvukao je da bi otvaranje poglavlja ne samo dalo podstrek za dalje reforme, nego bi iz simboličkih razloga mnogo značilo za srpski narod.

Dijalog Beograda i Prištine održaće se pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, na kojem će biti razmotren napredak u primeni do sada postignutih dogovora i razmenjena mišljenja o daljem toku normalizacije odnosa.

Prethodna runda je, posle višemesečnog zastoja, održana 9. februara, a tada je parafiran sporazum o pravosuđu.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво