Читај ми!

Poslanici o uništavanju spomenika, zagađenju, snabdevanju strujom

U delu sednice za postavljanje pitanja predstavnicima vlasti, poslanike je interesovalo stanje spomenika koji čuvaju sećanje na pobedu nad fašizmom, zagađenje komunalnim otpadom nakon prošlogodišnjih poplava, snabdevanje strujom Novog Pazara i budućnost Međunarodnog radija Srbija.

Poslanici SPS i LSV ukazali su na uništavanje spomenika na Iriškom vencu posvećenom antifašističkoj borbi, koji se, prema njihovim rečima, godinama unazad uništava.

Socijalista Milan Latković navodi da je taj spomenik, koji je podignut 1951. godine, prethodnih godina oskrnavljen u vrednosti od 150.000 evra, dok je Olena Papuga iz LSV pokazala fotografiju tog spomenika, navodeći da je na delu njegovo materijalno uništavanje, budući da je ukraden osam metara dugačak bakarni reljef.

Latković je nadležna ministarstva upitao šta će preduzeti za očuvanje tog spomenika, a Papuga ministra za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandra Vulina da li će samo na rečima braniti tekovine Drugog svetskog rata ili će nešto preduzeti na očuvanju spomenika na Iriškom vencu.

Pitanje šefa poslanika SDS Marka Đurišića odnosilo se na budućnost Međunarodnog radija Srbija, navodeći da postoji opasnost od gašenja te institucije koja postoji 70 godina.

"Srbija bi time izgubila način da informiše svetsku javnost o tome šta radi i zaposleni zaslužuju da neko sa njima razgovara i kaže šta će biti sa ovom institucijom i ponudi neko rešenje, a ne samo neko ćutanje", rekao je Đurišić i upitao za sudbinu 450 zaposlenih u kompaniji "Agroživ", a koji još uvek štrajkuju zbog neispunjenih prava i zarada.

Naprednjak Radoslav Jović ukazao je na pitanje ogromnih količina komunalnog otpada, nastalog posle prošlogodišnjih poplava, pa je ministarku poljoprivrede Snežanu Bogosavljević Bošković upitao da li se razmatra donošenje zakona koji će rešiti to pitanje.

"Prošlogodišnje katastrofalne poplave na površinu su izbacile ogromne količine otpada, Srbija je pretvorena u deponiju. Pitanje je da li smo dovoljno kao narod zreli da učimo i izvlačimo zaključke i da li smo spremni da se menjamo i preduzmemo adekvatne mere", rekao je Jović.

Jović je ukazao i na problem nezaposlenosti u Kraljevu, zbog čega je ministra privrede Željka Sertića pitao da li postoje planovi za revitalizaciju nekih od preduzeća u tom gradu, poput "Magnohroma".

Poslanik SDPS Muamer Bačevac ukazao je na problem energerske stabilnosti u Novom Pazaru, budući da još uvek nije došlo do izgradnje nove trafostanice u tom gradu, koja bi trebalo da stabilizuje snabdevanje strujom u tom gradu, dok je Olgica Batić iz poslaničkog kluba SPO-DHSS upitala zašto se ne poštuje Zakon o veterinarstvu i zašto nisu obezbeđena sredstva u budžetu za preventivu stoke.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи