Читај ми!

Poslanici o pet zakonskih predloga

Skupština Srbije završila je načelnu objedinjenu raspravu o predlozima zakona o ugovorima o prevozu u železničkom saobraćaju, o žičarama i o tri međudržavna sporazuma.

15.20 - Završena načelna rasprava o pet zakonskih predloga. 

14.00 - Odgovarajući na pitanje šefa poslanika DS-a, Mihajlovićeva je rekla da će gde je nestalo 65 miliona evra za remont vagona "Železnica Srbije".  

11.40 - Cilj predloženog zakona o žičarama da se spreči nelojalna konkurencija i unapredi bezbednost rekla je u parlamentu ministarka Zorana Mihajlović. 

10.05 - Na početku sednice poslanici koriste svoje pravo da postave pitanja predstavnicima vlasti.

Obrazlažući zakon o žičarama u Skupštini Srbije, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da cilj predloženog zakona o žičarama da se spreči nelojalna konkurencija i unapredi bezbednost i dodala da je taj zakon od velikog značaja i za razvoj turizma.

Sigurnosna analiza trebalo bi da obuhvata sve bezbednosne uslove za postrojenje žičare i za okolinu, a odnose se na projektovanje, izgradnju i rad.

Rešenje kojim se odobrava rad žičare predstavlja uslov za otpočinjanje njenog rada, a rad, održavanje i kontrola obavezno se prilagođavaju tehničkim uslovima, kao i rizicima lokacije na kojoj se nalazi.

Odobrenje za rad donosi se na osnovu upotrebne dozvole i obnavlja se nakon isteka roka od godinu dana, a upravljač je dužan da obezbedi pravovremeno i stručno održavanje žičare koje se sprovodi putem tehničkog pregleda, jednom godišnje nakon remonta, a po potrebi i češće.

Govoreći o predloženim zakonom o ugovorima o prevozu u železničkom saobraćaju, Mihajlovićeva je rekla i da će se osavremeniti propisi u toj oblasti i uskladiti sa direktivama EU.

Podsetila da trenutno u Srbiji važi zakon iz 1995. godine i da se od tada mnogo toga promenilo.

"Značajno je što će se zakonom o ugovorima u prevozu u železničkom saobraćaju uvesti elektronski tovarni list", rekla je ministarka i dodala da će biti uveden i kolski list što će omogućiti da se prvi put voditi evidencija praznih kola i naplaćuje naknada.

Ocenila je da će ratifikacijom sporazuma o vazdušnom saobraćaju s Kinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) dodatno liberalizovati aviosaobraćaj u Srbiji.

Mihajlovićeva je, obražlažući poslanicima u Skupštini Srbije predloge tih zakona, rekla da je Srbija do sada potpisala bilateralne sporazume o vazdušnom saobraćaju sa 97 zemalja.

"Bilateralni sporazuma s Kinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima treba da omoguće bolje odnose, veću efikasnost i liberalizaciju", istakla je ministarka.

Podsetila je da je sporazum s Kinom potpisan u decembru 2014. godine, a sa UAE 2009. godine i izrazila nadu da će ti sporazumi biti ratifikovani u parlametnu u četvrtak, nakon rasprave o amandmanima.

Mihajlovićeva je rekla i da će se ratifikacijom sporazuma s Makedonijom o utvrđivanju graničnih procedura za železnički granični prelaz Preševo-Tabanovce pojednostaviti carinske procedure kako bi se omogućila bolja komunikacija.

Istraga o zloupotrebama u remontu vagona

Zorana Mihajlović je poručila da se mora istražiti gde je nestalo 65 miliona evra za remont vagona "Železnica Srbije".

"Moramo da dobijemo izveštaj o tome šta se deslio, gde je novac i ko ga je potrošio, ali moram da vas upozorim da će biti druga imena i neke druge političke partije vezane za to", rekla je ona u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanje šefa poslaničke grupe Demokratske stranke Borislavu Stefanoviću da li će biti utvrđena krivica za proneveru državnog novca kroz remont vagona.

Savet za borbu protiv korupcije utvrdio je da je budžet Srbije oštećen za 65 miliona evra jer je nenamenski trošen novac za nabavku i remont vagona od 2005. do 2014. godine.

Mihajlovićeva, koja je i potpredsednica Srpske napredna stranke, rekla je da je izveštaj Saveta odmah prosleđen Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, od koga se očekuje da to ispita.

"Treba da odgovaraju svi, a da li će biti jedan ili pet iz SNS ili će biti 10 iz DS, to ćemo da vidimo", dodala je Mihajlovićeva i istakla i da u periodu od 2005. do 2014. ljudi iz SNS nisu bili u "Železnicama Srbije".

Na dnevnom redu nove sednice su još i zakonski predlozi o upotrebi znakovnog jezika i izmene Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво