Mali: Beograd politički i ekonomski centar regiona

Predstojeći Samit prestonica 2015, na kojem će učestvovati lideri 13 gradova centralne i jugoistočne Evrope, prilika je da Beograd potvrdi da je centar regiona u političkom i ekonomskom smislu, smatra prvi čovek srpske prestonice Siniša Mali.

Beograd će od 22. do 24. aprila biti domaćin Samita prestonica 2015. Siniša Mali je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da je u pitanju veoma značajan događaj, koji je će okupiti gradonačelnike i zamenike 13 gradova centralne i jugoistočne Evrope.

Teme razgovora biće razvoj velikih infrastrukturnih projekata i unapređenje kvaliteta života u glavnim gradovima.

Mali predstojeći Samit vidi kao priliku za jačanje saradnje, podsticanje ekonomske razmene i investicija, ali i za pozicioniranje Beograda kao regionalnog centra.

"To je šansa za promociju Beograda, budući da će oko 250 učesnika biti u četvrtak u Beogradu, među kojima i predstavnici Evropskog parlamenta i Evropske komisije", rekao je Mali i dodao da će svaki od gradova učesnika na Samitu predstaviti nešto specifično, a da će Beograd imati prilike da se upozna sa tim dobrim iskustvima.

Samit će u četvrtak otvoriti premijer Srbije Aleksandar Vučić, a grad organizuje Samit u saradnji sa organizacijom NALED.

Mali je naveo da će Beograd imati prilike da se upozna kako je Budimpešta rekonstruisala zapuštene delove grada, kako je Beč rekonstruisao železničku stanicu, a da će svoje dobre primere predstaviti još i Varšava, Ljubljana, Zagreb, Atina, Sofija, Bukurešt...

"Granice polako nestaju i važno je da saradnja gradova bude što čvršća i nadam se da ćemo napraviti tradicionalne samite od ove godine pa nadalje", naveo je gradonačelnik.

Beograd će, prema njegovim rečima, predstaviti nove investicije, projekat "Beograd na vodi", projekte nove autobuske i železničke stanice, poboljšanje kvaliteta usluga gradske uprave, a sve u cilju podizanja kvaliteta života građana.

Mali je dodao da će na marginama Samita predstavnici grada Beograda imati veliki broj biznis sastanaka, budući da sa gradonačelnicima dolaze predstavnici javnih komunalnih preduzeća, odbornici.

Dodao je da je međunarodna saradnja Beograda u vreme prethodne vlasti bila zanemarena i da aktuelna vlast želi da radi na poboljšanju međunarodne saradnje, budući da se radi o velikom potencijalu za razvoj.

"Jačamo naš imidž kao lidera u ovom delu Evrope i pokušavamo da nešto naučimo i predstavimo potencijale i time doprinesemo razvoju regionalne saradnje", istakao je Mali.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се