Читај ми!

Nova stranka za rezoluciju o osudi genocida nad Jermenima

Poslanici Nove stranke Zoran Živković i Vladimir Pavićević uputili su Skupštini Srbije Predlog rezolucije o priznanju i osudi genocida nad jermenskim narodom počinjenom u Osmanskom carstvu u periodu od 1915. do 1922. godine.

Predlogom rezolicije pozivaju se i druge države, ukljućujući i Tursku, kao i međunarodne organizacije da priznanjem i osudom genocida nad jermenskim narodom doprinesu sprečavanju sličnih zločina u budućnosti, navodi se na sajtu Nove stranke, prenosi Tanjug.

Nova stranka je Predlogom rezolucije pozvala Vladu Srbije i građane da 24. april obeležavaju kao Dan sećanja na žrtve genocida nad Jermenima, navodeći da se tog dana navršava sto godina od početka genocida nad Jermenima počinjenog od Osmanskog carstva i da ga je više od 20 država priznalo i osudilo.

Nova stranka je navela da namerno i sistematsko istrebljivanje jermenskog stanovništva u Osmanskom carstvu predstavlja progon užasavajućih razmera i jedan od najtežih zločina protiv čovečnosti ikada načinjenih i da je zato moralna obaveza svih da priznavanjem genocida i njegovom najoštrijom osudom, odaju počast žrtvama.

Srbija bi usvajanjem te rezolucije, kako smatra Nova stranka, izrazila solidarnost sa jermenskim narodom u njegovom nastojanju da se ispravi istorijska nepravda, te da se masovno ubistvo milion i po Jermena i zvanično okarakteriše kao genocid.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво