Nova stranka za rezoluciju o osudi genocida nad Jermenima

Poslanici Nove stranke Zoran Živković i Vladimir Pavićević uputili su Skupštini Srbije Predlog rezolucije o priznanju i osudi genocida nad jermenskim narodom počinjenom u Osmanskom carstvu u periodu od 1915. do 1922. godine.

Predlogom rezolicije pozivaju se i druge države, ukljućujući i Tursku, kao i međunarodne organizacije da priznanjem i osudom genocida nad jermenskim narodom doprinesu sprečavanju sličnih zločina u budućnosti, navodi se na sajtu Nove stranke, prenosi Tanjug.

Nova stranka je Predlogom rezolucije pozvala Vladu Srbije i građane da 24. april obeležavaju kao Dan sećanja na žrtve genocida nad Jermenima, navodeći da se tog dana navršava sto godina od početka genocida nad Jermenima počinjenog od Osmanskog carstva i da ga je više od 20 država priznalo i osudilo.

Nova stranka je navela da namerno i sistematsko istrebljivanje jermenskog stanovništva u Osmanskom carstvu predstavlja progon užasavajućih razmera i jedan od najtežih zločina protiv čovečnosti ikada načinjenih i da je zato moralna obaveza svih da priznavanjem genocida i njegovom najoštrijom osudom, odaju počast žrtvama.

Srbija bi usvajanjem te rezolucije, kako smatra Nova stranka, izrazila solidarnost sa jermenskim narodom u njegovom nastojanju da se ispravi istorijska nepravda, te da se masovno ubistvo milion i po Jermena i zvanično okarakteriše kao genocid.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 20. apr 2015, 22:15) - anonymous [neregistrovani]

Zlocin genocida

je ustanovljen tek 1946! Sve prije te godine nije genocid!

(ponedeljak, 20. apr 2015, 21:41) - anonymous [neregistrovani]

@Ma

Ima i ta Jermenija problema i verovali ili ne više od nas, ali nisu priznali Kosovo iako bi im odgvoaralo da priznaju zbog svog spora sa Azerbejdžanom. Jermenija nam nikada nije okrenula leđa (jeidna zemlja koja je nama poslala pomoć za poplave a nije BiH, dok je bilo mnogo više zemlaja koje su poslale pomoć BiH ali ne i Srbiji). A da li treba komentarisati odnos Turske prema nama? Prave se fini ali s vremena na vreme pokažu pravo lice pa počnu staru priču o obnovi Osmanskog carstva.

(ponedeljak, 20. apr 2015, 19:07) - anonymous [neregistrovani]

Ma

kakva solidarnost,ovo sto procitah je osuda...a mislim da nije na nama da sudimo niti da se mesamo u stvari koje nas se ne ticu,imamo mi svojih problema mnogo.Moram da kazem da je cela stvar sa genocidom cista politika sa losom namerom.