Читај ми!

Stefanović i Franken o poglavlju 24

Ministarstvo unutrašnjih poslova završava treću verziju Akcionog plana kojim će se nakon saglasnosti Evropske komisije, steći tehnički uslovi za otvaranje poglavlja 24, kaže ministar Nebojša Stefanović. Državni sekretar Belgije za azil i migracije Teo Franken ističe da je u nastavku evropskog puta Srbije jako važno što pre otvoriti pregovore u vezi sa poglavljem 24. Konferencija o borbi protiv terorizma, ekstremizma i Islamske države 29. aprila u Beogradu.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je da MUP danas završava treću verziju Akcionog plana koji je obuhvatila sve primedbe koje je do sada dala Evropska komisija, prenosi Tanjug

"Očekujemo da, nakon rasprave u Odboru Skupštine Srbije za evropske integracije, treća verizija Akcionog plana bude upućena EK", rekao je Stefanović.

Stefanović je objasnio i da će se nakon odobrenja, odnosno saglasnosti EK, steći svi tehnički uslovi za otvaranje poglavlja 24 (pravda, sloboda i bezbednost).

"Bezbednost, rad policije je nešto na čemu intenzivno radimo i kroz novi Zakon o policiji i to je važno za Srbiju, ali je i dobar signal za Srbiju u smislu otvaranja pregovora u tom poglavlju", rekao je Stefanović.

Kaže da Srbija ostaje zemlja koja je potpuno posvećena borbi protiv svih vidova ekstremizma i terorizma i najavio da će u Beogradu 29. aprila biti održana međunarodna konferencija na tu temu u organizaciji Srbije i SAD-a.

"Konferencija će biti posvećena borbi protiv terorizma i ekstremizma a naročito protiv Islamske države", istakao je Stefanović.

Stefanović je pozvao predstavnike Belgije da učesvuju u radu te konferencije i dodao da je to dobra prilika da se i zapadno- evropski partneri uključe u tu vrstu poruke koju šaljemo.

Državni sekretar Belgije za azil i migracije Teo Franken rekao je na konferenciji za novinare sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Nebojšom Stefanovićem da je veoma važno što pre otvoriti pregovore u vezi sa poglavljem 24.

"To je značajno zbog još uspešnije borbe protiv svih vidova organizvanog kriminala, ekstermizma i unutrašnje bezbednosti", istakao je Franken.

Franken je pohvalio srpsku vladu koja, kako je naveo, posvećeno radi na nastavku evropskog puta, istakavši da isto takva posvećenost postoji i u Evropskoj komisiji i u Evropskoj uniji.

Franken je napomenuo i da predstoji još dosta izazova koje je potrebno rešiti, dodavši da ono što je činjenica jeste da je od strane Unije i Evropske komisije na delu jedna ozbiljna, stručna i profesionalna posvećenost evropskim integrcijama Srbije.

"Kada je reč o otvaranju poglavlja 24, to nije nešto o čemu odlučuje samo belgijska vlada, ali jako je važno da se to poglavlje otvori jer se bavi odnosima unutrašnjih poslova, rada policije, unutrašnje bezebdnosti", rekao je Franken.

Franken je ocenio i da je saradnja dve države, kao i njihovih ministarstava unutrašnjih poslova dobra i da postoji prostor za unapređenje i kroz potpisivanje policijskog sporazuma o saradnji.

"Potrebna je što bolja i unapređenija saradnja i između policijskih i obaveštajnih službi koje se bave unutrašnjom bezbednošću i kada je reč o pretnji zbog terorističkih boraca koji odlaze da se bore u Siriji, a potom vraćaju nazad u svoje zemlje i tu podrivaju osnovne vrednosti", rekao je Franken.

Stefanović je istakao da je sa Frankenom razgovorao o potrebi da dve zemlje potpišu bilateralni sporazum o policijsko saradnji.

"Želimo da unapredimo saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala, visokotehnološkog kriminala i svih vidova organovanog kriminala, pogotovu trgovine narkoticima", rekao je ministar Stefanović.

Stefanović je naveo i da će biti nastavljena saradnja sa belgijskim vlastima u vezi azila i migracija kao i u sprečavanju svih koji pokušavaju da zloupotrebe teritoriju Srbije kako bi došli do zapadnoevropski država.

 


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво