Читај ми!

Dačić: Dolazak Tačija srušio bi politiku prema Kosovu

Ukoliko bi Srbija dopustila da Hašim Tači dođe u Beograd kao šef kosovske diplomatije, prekršila bi svoju državnu politiku prema Kosovu, smatra ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ivica Dačić u intervjuu za nedeljnu Politiku negoduje što je Tači na skupu ministara spoljnih poslova regiona najavljen kao ministar vlade Kosova bez zvezdice, prenosi Beta.

Objašnjava da u političkom smislu nema prepreka da zvaničnici iz Prištine učestvuju na skupovima, ali samo ako ih organizuju državni organi Srbije, i ako prištinske vlasti učestvuju kao statusno neutralne.

Dačić podseća da je u Srbiju dolazio Enver Hodžaj koji je bio šef kosovske diplomatije pre Tačija, ali ističe da je on bio pozvan.

"Kad sam ja išao u Gračanicu, išao sam kao hodočasnik iz verskih razloga. Ja sam otišao u Prištinu na Tačijev poziv, a ja njega nisam pozvao. Situacija je kristalno jasna i čista", kaže Dačić i dodaje da Aleksandru Vulinu nedavno nije bilo dozvoljeno da ode na Kosovo kao ministar rada u Vladi Srbije.

Dačić navodi da Tačija nije pozvao niko iz Vlade, a postoji "jasan način na koji se definišu međusobne posete".

Ocenjuje da je skup, uz podršku britanske ambasade, na koji bi 24. aprila trebalo da dođu ministri Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova, provokacija i dodaje ga niko nije konsultovao u vezi s tim skupom.

"Poziv za skup u Beogradu stigao mi je iz Prištine", kaže Dačić.

Priznaje i da iz Evropske unije niko nije otvoreno rekao da li su novi uslovi Nemačke i zvanični uslovi za pridruživanje Srbije Evropskoj uniji.

"Ne kažu oni da su to uslovi, nego kažu da Nemci neće dati saglasnost. Nije šija nego vrat", ocenjuje Dačić.

Kada je reč o nedavnoj izjavi premijera Albanije Edija Rame o ujedinjenju Kosova i Albanije u Evropskoj uniji ili van nje, Dačić priznaje da mu je manje čudno što ćute Brisel, Berlin i Vašington, već ga zabrinjava što se o tome nisu oglasili Atina i Skoplje.

"Kod nas kad zaludni Šešelj da neku neprimerenu izjavu, o tome raspravlja i EU i Evropski parlament, a kada Rama iz dana u dan priča o neminovnosti ujedinjenja Albanaca i stvaranju 'Velike Albanije', onda svi ćute", zaključuje Dačić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво