Читај ми!

Đurić: Tači nije tražio da dođe u Beograd

Hašim Tači nije tražio zahtev da dođe u Beograd niti Srbija organizuje bilo kakav skup na kojem bi on mogao da učestvuje, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da Hašim Tači nije tražio nikakvo odobrenje da dođe u Srbiju.

"Niti je tražio odobrenje da poseti Srbiju niti Srbija organizuje bilo kakav skup na kojem bi Tači mogao da učestvuje. Reč je o buri u čaši vode i pokušaju odvraćanja pažnje sa mnogo važnijih tema", smatra Đurić.

Ističe da je proteklih dana bilo mnogo loših izjava koje su davali Tači, Rama i drugi albanski političari.

"Oni su pretrpeli određenu političku štetu i u međunardonim krugovima i u regionu zbog pozivanja na destabilizaciju regiona i kao da je bilo potrebno da se u fokus baci neka druga tema kako bi se skrenula pažnja", kaže Marko Đurić.

Ponavlja da Srbija ne organizuje nikakav skup.

"Terojski, kada bi Tači želeo da dođe u Srbiju, procedura je takva da 72 sata pre dolaska, preko oficira za vezu mora da dođe do obaveštenja o poseti pokrajinskog zvaničnika", objašnjava Đurić. 

Pred sledeću rundu dijaloga u Briselu zakazanu za 21. april, Đurić kaže da je prvih šest tačaka Briselskog sporazuma koje se odnose na prava građana na KiM potpuno neostvareno.

"Želimo da razgovaramo kako da se te tačke ostvare. Naši ljudi žele jednu izvesnost koja im je sporazumima omogućena, ali je potrebno da ono što je dogovoreno bude i sprovedeno", ističe Đurić. 

Kaže da će ostale teme o kojima će se razgovarati biti pitanje imovine, energetika, telekomunikacije.

"Koliko će se o tim tememama govoriti i ulaziti u detalje zavisi od vremena koje ćemo imati na raspolaganju", kaže Marko Đurić.

Ističe da je veoma visoko na listi prioriteta Srbije pitanje imovine njenih građana na KiM.

"Oko 40.000 stanova i kuća se još nalazi pod okupacijom", kaže Đurić.  

Povodom godišnjice od potpisivanja Briselskog sporazuma, Đurić ističe da je Beograd ispunio sve što je tim sporazumom propisano i da se sada očekuje da međunarodna zajednica, kao garant sporazuma, ispuni svoj deo posla.

"Osnivanje Zajednice srpskih opština je nešto za šta ćemo se sigurno izboriti, jer ćemo kao Vlada istrajati na tome", poručuje Marko Đurić.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи