Читај ми!

Tači u Beogradu samo preko oficira za vezu

Nije stigla zvanična informacija ni zahtev za dolazak Hašima Tačija u Beograd. Reč je o provokaciji – ocenjuje Beograd. To odbacuju organizatori, dok Evropa podseća da se prema Briselskom sporazumu zna kako se ugovaraju posete zvaničnika Beograda i Prištine. A u Prištini reakcije od negodovanja do podrške Tačijevom dolasku u Srbiju.

Bura u čaši vode. Politička provokacija. Igra čiji je cilj skretanje pažnje sa neispunjenih obaveza Briselskog sporazuma. Tako priču o dolasku Hašima Tačija doživljava šef Kancelarije za KiM Marko Đurić.

"Niti je stigla zvanična informacija, ni zahtev za Tačijev dolazak, niti Vlada organizuje bilo kakav skup na kojem bi on mogao da učestvuje", kaže Marko Đurić.

Prema njegovim rečima, reč je o pozivu jedne NVO koji ni na koji način ne obavezuje Srbiju niti označava stav Beograda niti bilo koga u procesu dijaloga.

Ni Đurić, niti bilo ko drugi od zvaničnika nije pozvao organizatora – NVO "Omladinski odbor za obrazovanje" da provere o čemu je reč: zašto je i kako Tači pozvan.

"Nemojte tražiti od mene da komentarišem nešto što je očigledna albanska provokacija", rekao je Đurić.

Nije tako, tvrde organizatori, čiji program podržava britanska ambasada. Provokacija nije bila cilj. Program "Ambasadori poverenja" postoji tri godine – a na konferenciju 24. aprila pozvani su ministri spoljnih poslova Srbije, BiH, Kosova i Makedonije. Za sada je dolazak potvrdio Tači – još se nadaju da će uz odobrenje Vlade i doći.  

"Omladinski odbor za obrazovanje ne bira ministre vlada u regionu, tako da ako je on taj ministar u tom trenutku – on je i pozvan. Ako na konferenciji učestvuju svi ministri nabrojani y zemljama, ne bi bilo u redu da ti ministri ne budu pozvani", kaže Naim Leo Beširi, organizator skupa.

Pozicija države nije zgodna, ocenjuje Neven Cvjetičanin. Morala bi istovremeno da poštuje svoj pravni sistem, briselski dogovor, ne reaguje ishitreno i ne pogoršava položaj građana. Smatra da bi najbolje bilo da se iduće nedelje u Briselu o eventualnom susretu dogovore u drugačijim okolnostima i drugom formatu. Ali ne pita se samo Srbija.

"Mislim da je poseta stvar visoke politike kao što je i sam briselski proces stvar visoke politike kao i odnosi države Srbije i za sada nepriznate države Kosovo. Smatram da će neko konačno razmataranje nažalost biti doneseno u četvorouglu EU, SAD, Srbije i Kosova", kaže Neven Cvjetičanin sa Instituta društvenih nauka.

Ako Tači iduće nedelje ipak dođe – država je rekla svoje, s obzirom da poternica za njim iz 1998. još važi, kako podseća tužilac za organizovani kriminal.

Ako dođe, MUP će ga privesti pravdi, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Zahtev preko oficira za vezu

Postoji i druga mogućnost. Da pošalje zahtev 72 sata pre dolaska preko oficira za vezu. Na taj deo Briselskog dogovora danas podseća Maja Kocijančič. Slični komentari predstavnika Brisela i Vašingtona u Beogradu.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport kaže da postoje određene procedure koje treba da se poštuju kod takvih poseta, kao što je Tačijev dolazak u Beograd.

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi nije želeo da komentariše najavu srpskih vlasti da će Tači biti uhapšen ako dođe u Beograd, ali je rekao da ohrabruje regionalnu saradnju i da je u tome napravljen veliki napredak.

"Ohrabrujemo međusobne posete i regionalnu saradnju. U tome je napravljen veliki korak napred", rekao je Kirbi.

A Hašim Tači je u intervjuu za prištinski Ekspers kazao da bi njegov dolazak bio izraz dobre volje "za mir, saradnju i pomirenje Kosova i Srbije". Potpisnik Briselskog sporazuma pored Tačija je i Ivica Dačić. On je pre dva dana rekao bivšem lideru OVK da nema potrebe da dolazi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара