Читај ми!

Polemika zbog izjave poslanika Nikolića o "Milosrdnom anđelu"

Socijaldemokratska stranka zatražila je od predsednice Skupštine Maje Gojković da sa sednice udalji poslanika SNS Dragana Nikolića, jer je u skupštinskoj raspravi rekao da je NATO akcija "Milosrdni anđeo" bila humanitarna u odnosu na reformu pravosuđa 2010. godine.

Dragan Nikolić je u skupštinskoj raspravi rekao da je ta akcija bila "humanitarna aktivnost u odnosu na aktivnost koja je preduzeta u vreme rekonstrukcije pravosuđa 2010. godine", prenosi Tanjug.

Zamenik šefa poslanika SDS Janko Veselinović rekao je novinarima u parlamentu da bi zbog toga trebalo izreći opomenu Nikoliću i udaljiti ga sa sednice, a od Gojkovićeve zatražio i izvinjenje, jer je "sramno i skandalozno nazvati akciju 'Milosrdni anđeo' humanitarnom".

Veselinović smatra da je Nikolić time uvredio poslanike i porodice stradalih u NATO agresiji, budući da su tada stradale hiljade građana, da je uništena infrastruktura, ubijana deca...

Poslanik SNS Dragan Nikolić kaže da je u "žaru objašnjavanja" o šteti koju je prouzrokovala reforma pravosuđa 2010. godine, tu reformu uporedio sa akcijom NATO "Milosrdni anđeo" ističući da je opozicija izvukla iz konteksta njegovu rečenicu.

Nikolić je novinarima u parlamentu rekao da nije imao nikakvu zlu nameru i da je želeo da kaže da je akcija "Milosrdni anđeo" donela manje štete Srbiji nego reforma pravosuđa 2010. godine.

Pošto je Socijaldemokratska stranka zbog toga zatražila od predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković da ga udalji sa aktuelne sednice, Nikolić je rekao da je zamenik šefa poslanika te stranke Janko Veselinović izneo niz stvari koje nisu izrečene i da je izvukao njegovu rečenicu iz konteksta.

Prema stenografskim beleškama, Nikolić je rekao:

"Ja bih nazvao čak i da je ona intervencija 'Milosrdni anđeo' bila stvarno humanitarnog karaktera u odnosu na rekonstrukciju pravosuđa koja je urađena 2010. godine, pod patronatom neke ministarke koja je sada u ovom parlamentu i koja je narodni poslanik".

"Žao mi je što neko ovo koristi u dnevno političke svrhe", podvukao je Nikolić i ponovio da je to rekao bez ikakve zle namere i da je NATO bombardovanje prouzrokovalo mnogo štete u Srbiji, da je poginulo dosta ljudi, da je uništena infrastruktura i da Srbija nije to zaboravila.

Navodeći da opozicija ne bira sredstva kako bi prešla cenzus, Nikolić je naveo da je reforma pravosuđa bila katastrofalna, da je više od 900 sudija i tužilaca ostalo bez posla, a da su mnogi zbog toga umrli od "muke, jada i besa".

Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić rekao je da njegov stranački kolega Dejan Nikolić nije imao nikakvu zlu nameru kada je štetu koju je prouzrokovala reforma pravosuđa 2010. godine uporedio sa akcijom NATO "Milosrdni anđeo".

Babić je novinarima u parlamentu rekao da je ono što se desilo 1999. godine sve samo ne dobro, kao što nije dobro ni ono pto se dešavalo nakon toga.

Vruje da Nikolić nije želeo da omalovaži nijednu žrtvu, niti da pruži opravdanje za takve aktivnosti, ali ni da da opravdanje za lošu reformu pravosuđa.

Parlament je vodio raspravu o izboru Maje Vadnjal, koja se prvi put bira na sudijsku funkciju, u Prekršajni apelacioni sud, koju je obeležila kratka polemika SNS i DS o odgovornosti za stanje u pravosuđu.

Nikolić je rekao i da je u reformi pravosuđa 2010. godine više od 900 sudija i tužilaca, najdokazanijih u svojoj profesiji, ostalo bez posla.

Naveo je i da su "odluke o tome ko će biti reizabran donošene po kafanama", da su svi koje je DS pohvalio bili reizabrani, ali ne i oni koji nisu pohvaljeni.

Podsećajući na lošu ocenu Venecijanske komisije o reformi pravosuđa, Nikolić je rekao da je ta reforma prouzrokovala ogromnu materijalnu, finansijsku i moralnu štetu Srbiji i svim tim ljudima, na šta je Veselinović odgovorio da pravosuđe u prethodne tri godine vladavine SNS i SPS karakteriše nesigurnost, partijsko odlučivanje, nepotizam.

Dokaz za to, prema njegovim rečima, jeste četvoromesečni štrajk advokata zbog partijskog odlučivanja prilikom izbora notara.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво