Читај ми!

"Rojters": Hapšenje Tačija malo verovatno

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači nada se da će iduće nedelje posetiti Beograd uprkos poternici, javlja Rojters. Eventualno hapšenje, Tačija koje, ocenjuje agencija, nije mnogo verovatno, "predstavljalo bi diplomatski incident i naljutilo EU u koju i Srbija i Kosovo žele da uđu".

Srpski političari su, podseća Rojters, odavno proglasili Tačija za ratnog zločinca zbog njegove uloge u sukobu na Kosovu od 1998. do 1999. godine, a sud u Srbiji ga je 1997. godine u odsustvu osudio na 10 godina zatvora zbog terorizma, prenosi Tanjug.

Iako je prošlog meseca pio kafu sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem u Prištini, Beograd voli da drži Tačija na distanci, navodi Rojters i ocenjuje da će Vlada Srbije biti suočena sa zahtevima nacionalista da ga uhapsi ukoliko 24. aprila dođe u Beograd na konferenciju koju organizuje jedna nevladina organiazacija.

Njegovo prisustvo bi, prema oceni te agencije, zahtevalo i pozamašnu bezbednosnu organizaciju.

"Tači je dobio poziv i spreman je da ide. Sada je na vlastima u Beogradu da li će ići," rekao je savetnik kosovskog ministra Arđan Arifaj.

Rojters navodi da ovim povodom nije dobio odgovor od kancelarije tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, ali da je prema pisanju Blica Vukčević rekao da bi Tači "ukoliko dođe mogao biti uhapšen.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара