Читај ми!

Velika Albanija – veliki problemi

Zbog izjava albanskog premijera Edija Rame da će se Albanija i Kosovo ujediniti ako EU ne bude otvorila puteve za integraciju Kosova, Srbija je ambasadoru Albanije u Srbiji uručila protestnu notu. Iz Brisela poručuju da provokativne izjave nisu prihvatljive. U Beogradu podsećaju da je ideja Velike Albanije oživljavana nekoliko puta poslednjih decenija.

Posle mlake osude Brisela, oštra nota iz Beograda – protestno pismo ambasadoru Albanije i cirkularno Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Poruke Edija Rame za Srbiju su neprihvatljive.

"Izjava predstavlja još jednu u nizu provokativnih izjava najviših političkih predstavnika Albanije koje nanose štetu bilateralnim odnosima Srbije i Albanije i ugrožavaju ukupne odnose i stabilnost u regionu. Radi se o opasnom pozivu na prekrajanje međunarodnih, priznatih granica između država u regionu", ističe ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu, pa Brisel očekuje od svih država da vode politiku dobrosusedstva.

"Svi partneri u regionu, uključujući Albaniju i Kosovo, potvrdili su svoju posvećenost tom cilju uz poštovanje principa Evropske unije. Očekujemo da će se napori nastaviti, a to obuhvata i dobrosusedske odnose, regionalnu saradnju, pomirenje i verujem da, posebno u tom kontekstu, bilo kakve provokativne izjave nisu prihvatljive", kaže portparolka EK Maja Kocijančič.

Poruku o ujedinjenju, poslatu iz Ulcinja, dva dana kasnije u Zagrebu objašnjava Hašim Tači. Tvrdi da je ideja Velike Albanije smišljena u Srbiji.

"Ideju Velike Albanije nisu smislili Albanci, nego neprijatelji Albanaca", tvrdi kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači.

Ideja je stara više od 130 godina, a oživljavana nekoliko puta poslednjih decenija, tumače u Beogradu.

"Možemo da kažemo da je albanski narod među narodima na Balkanu koji sa velikim žarom gura tu velikoalbansku ideju, sve ostale ideje su u 20. veku bile poražene", objašnjava istoričar Ljubodrag Dimić.

"Sile koje su od 1998. sponzorisale projekat 'nezavisno Kosovo' morale su da budu svesne da je to prvi korak ka Velikoj Albaniji", kaže diplomata Dušan Spasojević.

Srbi sa Kosova već su oguglali na poruke o Velikoj Albaniji, kažu tamošnji novinari.

"Srbi na KiM se ne uzbuđuju zbog izjave, brinu se šta posle, kako kritična masa može da se pokrene prema nama", kaže novinar sa Kim Živojin Rakočević.

U zajedničkom intervjuu koji je sa Tačijem dao prištinskoj televiziji Klan Kosova, albanski premijer je upozorio da će se Albanija i Kosovo ujediniti "na klasičan način" ukoliko Evropska unija ne bude otvorila puteve za integraciju Kosova i liberalizaciju viza.

Intervju je snimljen u Ulcinju, gde su prethodno Tači i Rama proglašeni za počasne građane.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво