Читај ми!

Tači: Ideja "velike Albanije" smišljena u Beogradu

Dan nakon što su Beograd i Brisel osudili izjavu albanskog premijera Edija Rame o "nacionalnom ujedinjenju Kosova i Albanije", kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači poručio je iz Zagreba, gde je boravio u jednodnevnoj poseti, da je ideja "velike Albanije" smišljena u Srbiji.

"Ideju 'velike Albanije' nisu smislili Albanci, nego neprijatelji Albanaca", rekao je Tači za hrvatsku agenciju Hina.

Tači je dodao da je priključenje Evropskoj uniji "volja i želja građana i političkog vođstva Kosova i Albanije, svih Albanaca", prenosi Tanjug.

Hašim Tači je rekao da se sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine sprovodi, i da je potrebno da se lokalni Srbi integrišu u kosovsku policiju, sudstvo i pravosuđe... uz poruku da je "srpski san o otcepljenju dela Kosova zauvek završen".

"Neće biti ni autonomije tog dela Kosova, ni 'Republike Srpske', ni podele Kosova. Nastojanje Srbije da podeli Kosovo je bilo vrlo opasno, jer svaka zemlja u regionu ima po jednu Mitrovicu, poput nas", rekao je Tači uz napomenu hrvatske agencije da je reč o gradu koji je "simbol etničkih podela na Kosovu".

Tači je siguran da će Beograd pre ili kasnije priznati nezavisnost južne srpske pokrajine bilo "korak po korak" tokom pristupanja Srbije Evropskoj uniji, ili kroz "istovremeno priključenje Kosova i Srbije Uniji".

"Postane li Srbija članica pre Kosova, biće to velika greška sa istorijskim i strateškim posledicama za celi region", kaže kosovski ministar, koji strahuje da bi "Srbija kao članica EU mogla da ima negativan stav prema Kosovu".

Tači smatra da najveću pomoć koju EU može dati Kosovu i Srbiji jeste da ceo region uđe u EU istovremeno, kao "grupa".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара