Читај ми!

Tači: Ramina izjava pogrešno interpretirana

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači rekao je da je izjava albanskog premijera Edija Rame o ujedinjenju Kosova i Albanije pogrešno interpretirana i da se ni u jednom trenutku nije govorilo o mogućnosti nacionalnog ujedinjenja ili o promeni granica.

Ni u kom slučaju ne govorimo o promeni granica, već o smanjivanju njihove vidljivosti, po evropskom modelu, da bi se ljudi mogli slobodno kretati, rekao je Hašim Tači novinarima u Zagrebu, posle susreta sa šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić.

"Svi ćemo jednog dana pripadati tom evropskom prostoru", poručio je Tači, prenosi Beta.

Na pitanja novinara o izjavi Edija Rame da će se Kosovo i Albanija ujediniti ili u EU ili na klasičan način, koja je izazvala kritike EU i Srbije, Tači je rekao da je Rama reformatorski nastrojen lider koji ima jasnu evropsku viziju Albanije i da snažno podržava dijalog Kosova i Srbije.

Tači je dodao da sa Ramom deli istu viziju o regionu po evropskom modelu otvorenih granica.

Na insistiranje novinara da prokomentariše Raminu izjavu, Tači je rekao da nije Ramin portparol, ali da govori o onome što je sam čuo tokom intervjua kojem je prisustvovao.

"Ako govorimo o intervjuu, niko od nas nije govorio o nacionalnom ujedinjneju ili o promeni granica", rekao je Tači.

Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić rekla je da ne zna šta je tačno rekao albanski premijer, ali da u Evropi nema promena granica.

Pusićeva je dodala da se članstvom u EU dolazi do liberalizacije granica čija se važnost smanjuje, ali jednako, na primer, između Kosova i Albanije kao i između Kosova i Srbije ili Crne Gore.

Ona je ponovila da Hrvatska čvrsto podržava evrointegraciju svih država regiona.

Vesna Pusić i Hašim Tači složili su se da su odnosi Hrvatske i Kosova dobri i da nema otvorenih pitanja, a potpisali su i sporazum o evropskom partnerstvu koji će Kosovu pomoći da koristi iskustva Hrvatske na putu približavanja EU.

Govoreći o viznoj liberalizaciji za građane Kosova, Pusićeva je rekla da EU ne nagrađuje uloženi trud, već funkcionisanje institucija i da se nada da će Kosovo do leta potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU što će biti značajna pomoć i za buduću viznu liberalizaciju.

Tači se tokom posete Zagrebu danas sastao i sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović i predsednikom Sabora Josipom Lekom.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво