Читај ми!

Odalović: Priština će morati da se suoči sa zločinima

Specijalni sud je bolno pitanje za Albance jer će se prvi put suditi za zločine nad Srbima i ostalim nealbancima, smatra predsednik Komisije Vlade Srbije za nestale osobe Veljko Odalović.

Veljko Odalović naglašava da Albanci treba da shvate da se neće suditi kosovskim institucijama, već odgovornima za zločine koji su počinjeni nad oko 3.500 ljudi, prenosi Tanjug.

"Treba da se zabrinu zločinci, a ako su oni u institucijama, neka brinu. Ovde nije cilj da se preispituju vlast ili institucije, jer one nisu ni postojale u vreme kada su se zločini dešavali. Zločinci su bili u šumi, potpuno drugačije organizovani", poručuje Odalović i dodaje da zločinci treba da se brinu, ako su deo institucija.

Gostujući na Radiju KiM u Čaglavici kaže da je zločin nešto što apsolutno mora biti sankcionisano.

Ističe da će Specijalni sud biti jedan od instrumenata za rešavanje pitanja sudbine nestalih Srba sa Kosova.

"Nadamo se da će se istragom o zločinima doći i do mesta gde su potencijalne žrtve", smatra Odalović.

Tokom ratnih sukoba Kosovo je bilo podeljeno na pet zona odgovornosti kojima su upravljali pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova.

Odalović očekuje da će se Specijalni sud pozabaviti i pitanjem komandne odgovornosti.

"Nisu ti ljudi sami sebe ubili, nisu odšetali da beru cveće ili jagode, pa nestali. Oni su, nažalost, oteti", upozorava Odalović i dodaje da bivši OVK komandanti treba da se zabrinu da li će do njih doći komandna odgovornost, kao što je to bio slučaj sa odgovornošću vojnog, državnog i policijskog vrha Srbije.

Odalović tvrdi da postoji preko 300 svedoka koji će potvrditi ono što su videli, čuli ili najdirektnije osetili tokom sukoba na Kosovu.

Ozbiljne istrage se moraju voditi i taj Sud jeste za njih briga, ali je to njihov problem.

"Oni se nisu sami suočili sa zločinima. Očigledno je da kosovsko društvo ćuti i pokušava jednom Rezolucijom o genocidu dodatno da prebaci lopticu u neko drugo dvorište", smatra Odalović.

Predsednik Komisije za nestale očekuje da će poslanici Skupštine Kosova uskoro usvojiti Zakon o osnivanju Specijalnog suda.

"Priština će morati da odgovori tom zakonu. Ukoliko odbije, suočiće se teškim merama", zaključuje Odalović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво