Читај ми!

Poslanici o inspekcijskom nadzoru

Poslanici Skupštine Srbije razmatrali su Predlog zakona o inspekcijskom nadzoru. Novi zakon će radikalno smanjiti prostor za korupciju i sivu ekonomiju, poručuje ministarka Kori Udovički.

17.30 - Završen načelni pretres Predloga zakona o inspekcijskom nadzoru. 

16.30 - Opozicija smatra da je predloženi zakon nedovoljan za smanjenje sive ekonomije i otklanjanje koruptivnosti u inspekcijama, prenosi Tanjug.

12.15 -  Novi zakon će smanjiti prostor za sivu ekonomiju i bitno rasteretiti troškove privrede, kaže ministarka Kori Udovički.

10.05 - Počela sednica Skupštine Srbije. Na početku poslanička pitanja.

Skupština Srbije završila je načelni pretres zakonskog predloga o inspekcijskom nadzoru. Novi zakon trebalo bi da uskladi rad i precizira nadležnosti 37 različitih inspekcijskih službi.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički rekla je da će usvajanje predloženog zakona o inspekcijskom nadzoru radikalno smanjiti prostor za korupciju i sivu ekonomiju i bitno rasteretiti troškove privrede.

Predstavljajući nova zakonska rešenja, Udovički je napomenula da će ona suštinski promeniti način na koji rade sve inspekcijske službe u Srbiji.

"Rezultati će biti vredni truda i troška, radikalno će se smanjiti prostor za korupciju, prostor za sivu ekonomiju i bitno će se rasteretiti troškovi privrede", rekla je Udovički.

Predloženim zakonom, prema njenim rečima, menja se odnos između inspekcija i uprave, privrede i građana, unapređuje se planiranje njihovog rada i koordinacija….

"Donosimo ovaj zakon zato što su to tražili privrednici i građani Srbije. Oni su prepoznali da je najveći problem sa kojim se suočavamo danas, a sa kojim će se ovaj zakon obračunavati, da je sistem takav da dovodi do nepredvidivosti poslovnog ambijenta, što je najveća kočnica za investicije i otvaranje novih radnih mesta", rekla je Udovički, podsećajući da je taj sistem je poslednji put uređivan 1992. godine. 

Udovički je kazala da će, pored ostalog, redovni inspekcijski nadzor biti planiran kod svih inspekcija, da će redovne inspekcije biti najavljivane subjektima nadzora, da će se smanjiti nepotrebno kontrolisanje onih koji su već uskladili svoje poslovanje sa propisima, a koji su bili predmet inspekcijskog nadzora jer se znalo da će se kod njih obaviti inspekcijske norme.

Opozicija kritikuje zakon

Poslanici opozicije smatraju da je predloženi zakon o inspekcijskom nadzoru nedovoljan za smanjenje sive ekonomije i otklanjanje koruptivnosti u inspekcijama.

Poslanik Socijaldemokratske partije Janko Veselinović poručuje da njegova stranka nije zadovoljna predloženim rešenjima i da ona, bez obzira što su podneli 35 amandmana, ne mogu ni na taj način biti popravljena.

Veselinović smatra da su predložena rešenja nedovoljna i da Srbija i dalje neće imati mehanizam za otklanjanje koruptivnosti.

Uz napomenu da je sam zakon veoma bitan i da je u pitanju jedan od najvažnijih akata koji je došao u skupštinsku procedure za vreme aktuelne koalicije, Veselinović navodi da osnovni problem nije u tome što nemamo adekvatne zakone, već što se doneti zakoni ne poštuju.

Dodao je i da stanje u inspekcijskom nadzoru nije zadovoljavajuće, da većina građana ne zna ni gde se nalaze inspekcije, ni njihove brojeve telefona, niti nadležnosti 37 inspekcija, koliko ih postoji u Srbiji.

Na to mu je odgovorio šef poslanika SNS Zoran Babić, koji je primetio da su sve te inspekcije bile formirane dok je Veselinovićeva nekadašnja stranka bila na vlasti i da demokrate u to vreme nisu pokazivale "ni zrno napora" da se to stanje sredi.

Dodao je da su sve ove inspekcije formirane u vreme dok je Veselinovićeva stranka bila na vlasti, da su "sve one radile i funkcionisale netransparentno, bez adresa i brojeva telefona, baš u vreme dok je Veselinovićeva stranka vedrila i oblačila u Srbiji".

"Ne možemo sve stavljati kao da je život počeo pre tri godine, od kada je SNS na vlasti. Niste pokazali ni zrno napora da se to sredi kada ste bili na vlasti", rekao je Babić.

Prema njegovim rečima, SNS smatra da je predloženi zakon dobar i glasaće za njega.
Veselinović mu je replicirao da nijednog trenutka nije otpužio Vladu Srbije za stanje u inspekcijama, već da je u pitanju društveni problem koji datira odavno.

Poslanik DS Ivan Jovanović navodi da zakon nudi poboljšanja, ali da ne veruje da će ključno doprineti smanjenju sive ekonomije, budući da je inspekcijski nadzor na petom mestu po tom pitanju.

"Primena ovog zakona je ključan problem, od sistema koji je trom, zastareo i neefikasan treba da dođemo do sistema u kojem će naše inspekcije biti efikasnije i čiji se rad neće meriti isključivo prema broju napisanih kazni", rekao je Jovanović, dok njegova koleginica Gordana Čomić smatra da je neozbiljno tvrditi da će predloženi zakon dovesti do smanjenja sive zone.

Predložena rešenja hvale i najavljuju podršku i poslanici SVM, SPO, NS, SPS, SDPS.

Poslanici će kao drugu tačku dnevnog reda nove sednice razmatrati predloženi zakon Predlog zakona - leks specialis o postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije izgradnje projekta "Beograd na vodi", o kome će se raspravljati u utorak, 7. aprila.

Na dnevnom redu sednice parlamenta je i izbor sudija koji se prvi put biraju i Predlog tumačenja odredbe Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je podneo skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво