Читај ми!

Potrebna brža razmena policijskih informacija u regionu

Za uspešniju borbu protiv kriminala i korupcije u regionu neophodno je podzidanje na viši nivo razmene informacija između policija svih država, ocenjeno je na seminaru Parlamentarne skupštine NATO.

Na panelu "Borba protiv koprucije i organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu" istaknuto je i da je policijska saradnja država u regionu dobra a da je potrebno i preventivno delovati, odnosno sprečavati kriminalce da krše zakon, prenosi Tanjug.

Generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju Goran Svilanović je ukazao da je u policijskoj saradnji u borbi protiv prekograničnog kriminala neophodna brža razmena informacija.

Prema njegovim rečima, neophodna je i zajednička baza podataka koju bi koristile policije država u regionu jer se kroz saradnju na tom nivou obezbeđuju i nacionalni interesi svake od država pojedinačno.

Svilanović je rekao i da se prekogranična policijska razmena informacija najčešće obavlja na zahtev neke od država i da obično prođu dani dok se ne dobije ono što je traženo.

Smatra da bi zajednička baza podataka pomogla da policije regiona budu efikasnije u borbi protiv organizvoanog prekograničnog kriminala.

Sa Svilanovićem stavom složila se i direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić kao i srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koji je izrazio spremnost za uspostavljanje još višeg nivoa policijske saradnje u regionu.

Stefanović je istakao i da je razmena informacija ključ uspeha u borbi protiv svih vidova prekograničnog kriminala i korupcije, dodavši da je srpska policija ostvarila uspešnu saradnju i na tom međunarodnom planu.

Stojanović Gajić je pozitivno ocenila represivno delovanje srpske policije u suzbijanju i prekograničnog kriminala i korupcije, ukazavši na nedostatak proaktivnog rada, odnosno reagovanje pre nego što zakon bude prekršen.

Stefanović: Više krivičnih prijava za krijumčarenje ljudi 

Tokom prošle godine podneto je ukupno 277 krivičnih prijava protiv 516 lica koja su bila organizatori krijumčarenja ljudi, a samo u januaru i februaru ove godine 124 krivične prijave protiv 194 takvih osoba, pokazuju podaci MUP-a.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je to gotovo četiri ili pet puta više u odnosu na isti period prošle godine, prenosi Tanjug.

"Time pokazujemo da smo posvećeni borbi protiv ilegalnih migracija", istakao je Stefanović na Parlamentarnoj skupštini NATO-a u Beogradu.

Kako je rekao, srpska policija je u prethodnom periodu ostvarila značajne rezulatte u borbi protiv organizovanog kriminala u svim oblastima.

"Kriminal ne poznaje granice, zato naš odgovor mora biti snažan i jedinstven, kako na nacionalnom, tako na regionalnom i globalnom nivou", podvukao je ministar.

On je naglasio da je MUP zajedničkim naporima sa partanerima pokazao smo da se borba protiv korupcije i kriminala u Srbiji odvija žestoko i bez selekcije.

"Tokom prošle godine i u prva dva meseca ove godine zaplenili smo 122. 269 kilograma rezanog duvana i u velikoj meri suzbili krijumčarenje duvana u našoj zemlji", izneo je Stefanović.

On je dodao da tu ne ubraja posebnu akciju sa Poreskom upravom i drugim strukturama u kojoj je zaplenjeno 1.330 tona duvana.

"I to je bila jedna od najvećih zaplena, čini mi se i u Evropi”, rekao je Stefanović.

Precizirao je i da je tokom 2014. godine zaplenjeno oko četiri tone različitih narkotika u Srbiji.

Govoreći o finansijskim istragama, Stefanović je rekao da je jedinica za tu vrstu istraga u prethodnih nekoliko nedelja kadrovski pojačana, najavivši i tehničku pomoć tim ljudima koji se bave komplikovanim poslom sprečavanja "pranja novca".

Rekao je i da rezultati te jedinice u proteklih godinu dana govore da su sposobni i da je neophodno da i tehnološki i moralno budu više podržani.

On je najavio i da će krajem aprila u Beogradu biti održan međunarodni skup posvećen borbi protiv terorizma i ekstremizma, na kome će učestvovati i predstavnici Stejt departmenta i evropskih partnera MUP-a Srbije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво