Selaković u poseti sudovima u Pirotu

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je u Pirotu da ministarstvo na čijem je čelu veliku pažnju, napor i sredstva posvećuje poboljšanju uslova rada u svim sudovima, tužilaštvima i prekršajnim sudovima.

Prilikom otvaranja renovirane zgrade Višeg, Osnovnog i Prekršajnog suda u Pirotu, čemu su prisustvovali ambasadori SAD-a Majkl Kirbi i Kraljevine Norveške Nils Ragnar Kamsbak, ministar Selaković je rekao da su do sada renovirane zgrade sudova u Užicu, Leskovcu, Vranju, kao i prostorije 11 prekršajnih sudova među kojima je sud u Pirotu, Kikindi, Rumi, Novom Sadu, Aranđelovcu, Valjevu i drugim gradovima.

"Pred Ministarstvo pravde je još nekoliko važnih projekata, a najveći od njih je zgrada prekršajnog suda u Ustaničkoj ulici u Beogradu. Realizacija ovog projekta počeće uskoro", konstatovao je ministar dodajući da bi se zdanjem pirotske palate pravde, odnosno njenim izgledom i uslovima rada sada ponosili mnogo veći gradovi u Srbiji, prenosi Tanjug.

Uz konstataciju da pravda mora da bude dostupna svakome i da se sudi u razumnom roku, ministar Selaković je najavio i zapošljavanje pripravnika u pirotskom Osnovnom sudu gde je pred svakim sudijom u proseku 700 predmeta, što je rekord u Srbiji.

Renoviranje zgrade pirotskog suda pod okriljem projekta "Unapređenje dostupnosti pravde u Srbiji" finansirali su Kraljevina Norvška i USAID.

Vrednost radova je 611.000 evra, a zaposleni su dobili mnogo bolje uslove rada. Instalirani su moderni sistemi za ranu dojavu požara i protivpožarni sistemi, sistem za video nadzor, a renoviran je i velki broj sudnica.

Ambasador Kraljevine Norveške Nils Ragnar Kamsbak izjavio je da će ovi uslovi unaprediti dostupnost pravde građanima.

"Norveška je do sada dala 3,8 milona evra za projekte unapređenja pravosuđa i dostupnost pravde građanima u Srbiji. Dobar pravosudni sistem jeste jedan od preduslova za pristupanje EU, kojoj Srbija teži", kazao je ambasador Norveške.

Ambasador SAD-a Majkl Kirbi istakao je da sve zemlje sa jakom ekonomijom počivaju na dobrom i reformisanom pravosuđu.

On je tadašnje stanje u pravosuđu ilustrovao na primeru jednog svog rođaka, koji u Srbiji pre nekoliko godina nije mogao da naplati izvršnu sudsku presudu, zbog čega je svoje poslovanje preselio odavde.

"Nadam se da će se moj rođak posle reformi narednih godina ipak vratiti u Srbiju", zaključio je Kirbi, koji Srbiju vidi u Evropskoj uniji, kao funkcionalnu i pravnu državu u kojoj se otvaraju nova radna mesta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво