Udovički: Cilj delotvornija država

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički izjavila je da je cilj Vlade Srbije uspostavljanje delotvornije države, a to znači preispitivanje organizacije rada.

Kori Udovički je prdstavljajući godišnji izveštaj njenog ministarstva, navela da je problem višeslojan, te ako želimo da se promeni način na koji država radi, mora da se radi na mnogo zadataka, prenosi Tanjug.

Govoreći o Akcionom planu za reformu javne uprave za period od 2015. do 2017. godine, Udovički je navela da ne sme da tvrdi da je taj dokument najbolji, ali da predstavlja korak unapred u odnosu na dosadašnje planove.

Kada je u pitanju uspostavljanje usklađenog javno-službeničkog sistema, Udovički kaže da će ovog proleća, a pre donošenja zakona o platnim razredima, doći do izmena u službeničkom sistemu.

"Zakon sada pruža jednu vrstu zaštite službenika, što je dobro, ali ako se ne mere rezultati rada onda on može da postane alibi za nedovoljnu odgovornost", navodi Udovički.

Napominje da će i pored fiskalne konsolidacije morati da se radi na ojačanju resursa, obučavanjem službenika.

Govoreći o lokalnim samoupravama, Udovički je navela dva problema - ozbiljna finansisjka neodgovornost i iznenađujući broj lokalnih samouprava koje se ne trude da privrednicima obezbede odgovarajuće uslove za poslovanje i investiranje.

"Rukovodstva tih lokalnih samouprava treba da bude životno zainteresovana za to", kaže Udovički.

Dodaje da je opšti cilj dokumenta unapređenje rada javne uprave, a posebni ciljevi organizaciono i funkcionalno restrukturiranje javne uprave, uspostavljanje usklađenog javno-službeničkog sitema zasnovanog na zaslugama i unapređenje upravljanja ljudskim resursima, unapređenje upravljanja javnim politikama i javnim nabavkama, povećanje pravne sigurnosti i unapređenje poslovnog okruženja, kao i povećanje učešća građana i transparentnosti države.

Odbor je usvojio izveštaj o radu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво