Читај ми!

Mustafa: Oružane snage neće ići na sever Kosova

Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je da je nacrt zakona o osnivanju "Oružanih snaga Kosova" spreman i dodao da očekuje da za njegovo usvajanje bude obezbeđeno dve trećine glasova poslanika.

Mustafa je na konferenciji za novinare, posle sednice vlade, rekao da takve oružane snage neće biti prisutne na severu Kosova bez prethodnog dogovora sa NATO-om.

Za usvajanje zakona o Oružanim snagama Kosova, čemu se Srbija protivi, potrebno je da glasa dve trećine poslanika, uključujući i dve trećine poslanika sa liste manjinskih zajednica. 

Prethodno je potrebno da se usvoje i odgovarajući amandmani na ustav Kosova, za šta je takođe potrebna dvotrećinska većina. Među poslanicima iz redova manjina, najviše je Srba.

Mustafa je, govoreći o listi "Srpska", rekao da je prošle nedelje imao tri susreta sa srpskim predstavnicima, ali da, kako kaže, ne shvata zašto oni odlažu povratak u kosovske institucije, koje bojotuju od početka februara.

On očekuje brz povratak srpskih predstavnika u vladu i skupštinu.

Dodao je da lista "Srpska" nije podnela zahtev kao što je obezbeđivanje Srbima da bezbedno posete Đakovicu.

"Ali treba da imamo u vidu da nikoga ne možemo da sprečavamo da obiđe svoje crkve, svoja groblja i svoje kuće. Ukoliko naši organi pravde imaju neki podatak da je neko od njih činio zločine, onda treba da ga izdvoje, jer mi ne možemo da u ime jedno, dvoje. .. nekoliko njih, onemogućimo drugima da obiđu svoje verske objekte i imovinu na Kosovu", podvukao je Mustafa.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u utorak u Beogradu da je Srbija protiv formiranja vojske Kosova i da bi o toj temi trebalo da se razgovara na nivou Saveta bezbednosti UN.

"To može da ima određene posledice po bezbednost u regionu zato što je svojevremeno, kada je prekinut rat na Kosovu, bilo predviđeno da na Kosovu jedine oružane snage budu međunarodne snage, odnosno Kfor", rekao je Dačić.

On je podsetio da su, prilikom potpisivanja Briselskog sporazuma, u sedištu NATO-a predstavnici te vojne organizacije dali garantije da neće biti dolaska oružanih formacija Albanaca na sever Kosova bez saglasnosti Kfora.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара