Protest DSS-a i Dveri zbog sporazuma s NATO-om

Demokratska stranka Srbije, pokret Dveri i publicista Željko Cvijanović predali su u Skupštini Srbije protestno pismo povodom potpisivanja IPAP sporazuma Srbije sa NATO-om, ali i zbog organizovanja seminara Parlamentarne skupštine NATO-a, koji se održava u Beogradu.

DSS i Dveri su hteli da održe konferenciju za novinare u Domu Narodne skupštine, što im nije dozvoljeno, pa su konferenciju održali ispred zgrade parlamenta, gde su pročitali pismo, a potom ga na pisarnici predali, prenosi Beta.

U pismu se navodi da se potpisivanjem IPAP sporazuma Srbija opasno približila "najmračnijoj vojnoj organizaciji današnjice" i da je time ozbiljno narušila svoju poziciju vojne neutralnosti.

IPAP sporazum, odnosno Individualni akcioni plan partnerstva Srbije i NATO potpisan je 21. marta ove godine u Briselu. Predstavlja najviši oblik saradnje jedne zemlje s NATO-om kroz Partnerstvo za mir, a koji ne podrazumeva članstvo u Alijansi.

"Svakome je jasno da je potpisivanje IPAP-a, kojim Republika Srbija dobrovoljno ustupa svoju teritoriju, vazdušni prostor i infrastrukturu snagama NATO-a, svrstavanje naše zemlje u antirusku vojnu koaliciju, i to u trenutku kad je američkim takozvani 'Aktom o prevenciji ruske agresije' Rusiji praktično objavljen rat", stoji u propratnom pismu.

Predstavnici DSS-a i Dveri su upitali vlasti da li će biti prvi u istoriji koji će Srbiju uvrstiti "u antirusku agresorsku koaliciju" i da li će istovremeno nastaviti da uzvikuju mantre da "Srbija nikada neće uvesti sankcije svojoj ruskoj braći".

Dodaje se da vlast treba da zatraži mišljenje građana na referendumu o sporazumu IPAP, ako već "dobrovoljno ulazi u NATO".

"Pored referenduma i izbora, zahtevamo od vas da se vratite Ustavu, zakonu i srpskoj istoriji, i da od NATO-a zahtevate nadoknadu materijalne štete izazvane 78-odnevnim besomučnim bombardovanjem, koja je procenjena na preko 100 milijardi dolara", navodi se u pismu.

Predstavnici DSS-a i pokreta Dveri naglasili su da se istorijski ciklus,započet NATO agresijom na Jugoslaviju nije završio i da zato niko nema pravo da stavi Srbiju na stranu neprijatelja.

"Podsećamo vas da nemate ni političko ni moralno pravo da žrtvujete današnji najveći moralni i istorijski resurs zemlje i naroda koji su se prvi u Evropi herojski suprotstavili zločinačkom vojnom savezu", stoji u pismu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво