Srbija spremna za otvaranje poglavlja

Postoje svi uslovi da Evropska komisija u narednim mesecima donese odluku o otvaranju poglavlja, rekao je šef italijanske diplomatije Paolo Đentiloni, posle razgovora sa ministrom Ivicom Dačićem. Napredak Srbije na putu ka EU zavisiće od procene da li ima napretka u dijalogu sa Prištinom, istakao je Dačić.

Italija je prvi ekonomski partner Srbije ali i njen važan politički partner koji pruža punu podršku ubrzanju evropskih integracija Srbije, saglasili su se ministri spoljnih poslova Italije i Srbije Paolo Đentiloni i Ivica Dačić, prenosi Tanjug.

Đentiloni je izjavio da je Italija potpuno sigurna da proces evropskih integracija Srbije treba da ide korak napred i da postoje svi uslovi da EK u narednim mesecima donese odluku o otvaranju poglavlja.

"Ne možemo da zadržavamo ovaj postupak (evropskih integracija) jer je Srbija preuzela obaveze i radi na njihovm ispunjavanju. Verujem da postoje svi uslovi da Evropska komisija u narednim mesecima donose odluku o otvaranju poglavlja", rekao je Đentiloni na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Đentiloni je ocenio da dve države imaju odlične političke i ekonomske odnose i najavio da će predsednik Italije Serđo Matarela 25. maja doći u posetu Beogradu.

Kako je dodao, uskoro bi trebalo da bude održana zajednička sednice dve vlade.

"Italija je prvi ekonomski partner Srbije i subjekt koji je najviše podržava na putu ka EU", poručio je Đentiloni. On je dodao da Italija ceni i to što je Beograd uradio u okviru dijaloga sa Prištinom kao i sva ostala pitanja koja se tiču evropskih integracija.

Dačić je italijanskom kolegi preneo i da su završeni skrininzi za sva poglavlja i da to znači da je Srbija spremna za otvaranje poglavlja.

"Ovde je sada reč o političkoj proceni država članica da li postoje politički uslovi da se takva odluka donese. Nemačka smatra da se ne mogu otvoriti druga poglavlja dok se ne otvori poglavlje 35 koje je vezano za Kosovo", rekao Dačić.

Dačić je rekao da će Srbija ispunjavati sve što je potpisano u Briselskom sporazumu i svim onim što je predviđeno planom implementacije, ali da ne može biti odgovorna ako neko postavlja nove uslove."Italija je naš prvi ekonomski partner, ali ne samo to. Italija je i naš politički partner", rekao je Dačić i izrazio zahvalnost Rimu za podršku Srbiji u procesu evropskih integracija.

Italija se, kako je istakao, zalaže za ubrzanje pregovora o članstvu, za otvaranje poglavlja čime daje veoma značajnu podršku za ono što radi vlada Republike Srbije.

Srpski šef diplomatije je ukazao da Italija daje doprinos i regionalnoj stabilnosti, i podsetio da je na inicijativu Rimu nedavno održan trilateralan sastanak Italije, Srbije i Albanije.

"Mi želimo da što više unapređujemo i razvijamo odnose", rekao je Dačić i izrazio očekivanje da će definisani ne samo ekonomski projekti, već da će Italija učestvovati u regionalnim projektima kao što su saobraćajnice, energetika, infrastruktura...

Šef italijanske diplomatije je takođe istakao da Italija ceni sve što Srbija čini kao predsedavajući OEBS.

Dačić: Odluka Tribunala ugrožava političku stabilnost

Ministar Ivica Dačić izjavio je da odluka Haškog tribunala da se lider radikala Vojislav Šešelj vrati u pritvor, ugrožava političku stabilnost Srbije, pa samim tim i regiona.

Dačić je naglasio da je takva odluka skandalozna i perfidna, jer Srbiju, ni krivu ni dužnu, uvodi u političku nestabilnost.

"Jasno je da je od samog početka imala za cilj da ugrozi i naruši političku stabilnost u Srbiji, a samim tim i u čitavom regionu", rekao je Dačić novinarima posle sastanka sa italijanskim šefom diplomatije Paolom Đentilonijem.

Uz napomenu da se ostavi po strani Šešeljevo "neodgovorno ponašanje" i izjave koje ne idu u prilog ni njemu ni državi, Dačić je kazao da odluka Haškog tribunala nije bez namere i da Srbija ima pravo to da kaže i obrazloži svoje interese.

"Mi u regionu veoma volimo sindrom drona, a to je da, kad napravimo korak unapred, idemo nekoliko koraka unazad", rekao je Dačić i naveo da se u slučaju Šešelja sistem Haškog tribunala pokazao kao potpuno neefikasan, budući da je on tamo proveo više godina, a da taj proces još nije okončan.

Dačić je napomenuo da Vlada Srbije nije učestvovala u razgovorima, niti je obaveštena o odluci da Šešelj bude pušten, kao da da je niko nije obavestio ni o njegovom puštanju na slobodu i da do danas nije dobila zvaničan zahtev da bude vraćen u Haški tribunal.

"Samo smo obavešteni da mu ne damo pasoš, čak nije ni naš policajac išao po njega, što je bila praksa u drugim slučajevima. Naša ambasada je za to saznala na sajtu. To je bio Šešeljev aranžman sa Haških tribunalom", rekao je Dačić i dodao da će Vlada odlučiti o tome, ne precizirajući kada.

Dačić je napomenuo i da se odluka Haškog tribunala, koja do sada nije zabeležena, ne uklapa u koncept reformi koje sprovodi Vlada Srbije.

"Rezolucija o genocidu ne doprinosi nastavku dijaloga"

Dačić je izjavio da rezolucija o genocidu Srba nad Albancima tokom sukoba 1999. godine, koju je poslanička grupa Demokratske partije Kosova podnela kosovskoj skupštini, ne ide u prilog razgovorima u Briselu.

Dačić je novinarima rekao da se o genocidu ne glasa, već da se o njemu sudi.

"Dobio sam vest da će kosovska skupština da razmatra neku deklaraciju o genocidu na Kosovu. Pa čekajte, zar neko misli da Srbija pod tim uslovima može da razgovara u Briselu? Čemu to sve?", naveo je Dačić.

Podsetio je da Beograd pre nekoliko dana posetila visoka predstavnica EU Frederika Mogerini, da je sa njom razgovarano o nastavku dijaloga sa Prištinom, kao i da se premijer Srbije Aleksandar Vučić čuo sa kosovskim premijerom Isom Mustafom kako da se nastavi dijalog i šta treba da se radi kako bi se predstavnici Srba vratili u kosovske institucije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво