Читај ми!

Vulin: Šešelj potreban Hagu kao stalna pretnja

Hag manipuliše Šešeljom i koristi ga kao stalnu pretnju i faktor za destabilizaciju Srbije, kaže za RTS ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin. Tribunal u Hagu trebalo bi dva puta da razmisli o tome šta čini sa Šešeljom, ističe Vulin.

Aleksandar Vulin je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je, kada je lider radikala pušten na slobodu, unapred predvideo da će Hag zatražiti njegov povratak i dodao kako se nada da će se izbeći najgori mogući scenario po Srbiju.

"Nije bilo teško pogoditi i predvideti ovaj scenario. Ja se nadam da će Šešelj biti dovoljno pametan da shvati da nijedna prolivena kap srpske krvi nije vredna ovoga o čemu mi sada razgovaramo i da će scenario nasilja na beogradskim ulicama biti izbegnut", kaže Vulin.

Napominje da Vlada nije dobila nikakav zvanični dopis i da će svaka dalja odluka biti isključivo ona koju Vlada Srbije donese.

Vulin kaže da je, kada je slušao govor premijera Vučića povodom šesnaestogodišnjice NATO bombardovanja, odmah znao da će Srbija na neki način biti kažnjena.

"Slušao sam govor predsednika Vlade Srbije u kome se prvi put jedan premijer usudio da kaže da je u pitanju NATO agresija i u kome je prvi put jedan premijer rekao da je 3.500 vojnika i policajaca pobijeno, a ne stradalo od kiše, poplave, grada ili od sunca. Samo sam pomislio šta će da se desi", rekao je Vulin.

Napominje da je ovo način da se kazni premijer koji se bori za Srbiju i da je ovo odgovor na Vučićevu rečenicu: "Nećete nas posvađati sa Rusijom" i rečenicu da vodi srpsku politiku.

Vulin podseća da Srbija zahteva već 12 godina presudu za lidera radikala, ali da je, kako kaže, Hagu potrebna politika i mogućnost da Šešeljom stalno manipuliše, a da ga pritom koristi kao faktor destabilizacije Srbije i kao stalnu pretnju.

"Je l' on rekao ili uradio nešto što ne radi već 20 godina?", upitao je ministar Vulin.

Ukazuje da je ova odluka Tribunala da Šešelja vrati u Sheveningen pokušavanje da se uspore neki drugi procesi i poziva Hag da dva puta razmisli o tome šta želi da učini sa liderom radikala.

"Pregovori sa Prištinom uopšte nisu laki i jednostavni, kako se čini u javnosti, i premijer Srbije ima jasan stav i glasno ume da kaže da nešto što nije u skladu sa srpskim interesima ne može da prođe", naveo je Vulin, koji je dodao da se plaši šta sve može da prouzrokuje odluka iz Haga. 

Na pitanje da li je Vlada uspostavila kontakt sa liderom radikala, Vulin kaže da će onog momenta kada budu dobili bilo kakvu informaciju iz Haga preduzeti sve zakonske mere, pa samim tim i kontakt.

Ističe da na Vladi nije da se ni sa kim dogovara i zaključuje da svaki nosilac pasoša Republike Srbije zaslužuje pažnju i da zbog toga građane ne dele prema njihovom političkom opredeljenju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво