Читај ми!

Magična formula za uspeh jedne zemlje

Ako bilo koja zemlja implementira meritokratiju, pragmatizam i poštenje – uspeće, poručuje bivši predstavnik Singapura pri UN Kišor Mahbubani.

Singapur je postao jedna od najbogatijih država na svetu, tako što je postavio čvrste principe i još čvršće ih se držao. O tome je na Fakultetu političkih nauka, u organizaciji Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, govorio profesor Kišor Mahbubani, čija je knjiga "Velika konvergencija" ovih dana objavljena i na srpskom jeziku.

Istok je novi Zapad – Zapade, pomiri se sa tim, kaže dekan najbolje visoke škole za javnu administraciju u Singapuru i bivši predstavnik te zemlje u Ujedinjenim nacijama. Kišor Mahbubani predstavio je svoju knjigu "Velika konvergencija" u Beogradu.

Naglašava najvažnije detalje – svet nikada nije živeo u ovakvom miru i blagostanju. Istok je preuzeo dominaciju od Zapada, a promena koju je doživeo njegov Singapur od gladi do bogatstva ima jednostavan recept.

"Ako bilo koja zemlja implementira meritokratiju, pragmatizam i poštenje – uspeće. To je magična formula za uspeh. Meritokratijom biramo najbolje ljude da vode zemlju, pragmatizmom učimo i koristimo najbolje od drugih zemalja, a poštenjem se trudimo da nema korpucije", kaže Mahbubani.

Smatra da je velikim silama odgovaralo da institucije poput Ujedinjenih nacija drže slabim. Zemljama poput Srbije i Singapura to nije odgovaralo. Promenom ravnoteže u svetu, neće odgovarati ni onima koji se nalaze sada u Savetu bezbednosti.

"Moramo da sačuvamo ono što imamo u povelji Ujedinjenih nacija jer nemamo bolji dokument i ne smemo ga podrivati, a ja sam siguran da, kako vreme prolazi, mnogo više ljudi će shvatiti da smo svi u istom brodu i da je važno da održimo UN jakim", ističe Mahbubani.

U optimističnom tonu gleda ka budućnosti. Smatra da nema tog razloga za veće sukobe koliki su trenutno ekonomski ulozi u miru. Kad god može, podseća Sjedinjene Države i Evropu da je njihova ekonomska dominacija posle dvestogodišnje vladavine pri kraju, ali da u tome nema ničeg lošeg.

Kina i Indija, prema profesoru Mahbubaniju, doživljavaju procvat koji će trajati.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи