Читај ми!

Vulin: Kakva je to nezavisnost o kojoj se pregovara

Kosovo i Metohija je prostor pod upravom međunarodne zajednice i Srbija nije i nikada neće priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova, poručuje iz Kosovske Mitrovice ministar za rad i bivši direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin.

Aleksandar Vulin kaže da Kosovo nije nezavisno, jer je na snazi Rezolucija Saveta bezbednosti 1244, prenosi Tanjug.

"Ne igrajte se, ne plašite i ne zbunjujte narod", upozorava Vulin i odgovara kosovskom ministru za evrointegracije Besimu Čolakuu, koji je izjavio da se srpsko priznanje Kosova podrazumeva.

Vulin smatra da se takvim izjavama samo otežava situacija.

"Probajte da donesete i jedan ključni zakon, a da za to ne dobijete podršku Beograda", navodi Vulin i pita vlasti u Prištini kakva je to nezavisnost o kojoj se pregovara u Briselu.

Ističe da Srbija nije dužna da učestvuje u dnevno-političkim igrama Prištine i navodi da Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike u potpunosti funkcioniše na Kosovu i Metohiji.

"Sve funkcioniše besprekorno, ništa ne kasni i sve nadoknade se isplaćuju u dan. Socijalna davanja nisu umanjena i na tome zahvaljujem lokalnoj samoupravi. Neka od njih su čak i povećana", kaže Vulin.

Rekao je da se o sudbini pripadnika Civilne zaštite na severu Kosova razgovara i da se vodi računa o svakom njenom pripadniku.

Vlasti u Prištini saopštile su da je postignut dogovor o raspuštanju Civilne zaštite na severu Kosova. Postojanje ovog dogovora potvrdila je i visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Vulin se u Kosovskoj Mitrovici u prostorijama Centra za socijalni rad, sastao sa načelnikom kosovsko-mitrovičkog Okruga Vasom Jelićem, predsednikom Privremenog organa Kosovske Mitrovice Aleksandrom Spirićem, gradonačelnikom Kosovske Mitrovice Goranom Rakićem i direktorom Centra za socijalni rad Dejanom Đinovićem.

"Ne postoji nijedan ministar u Vladi Srbije koji nije zadužen za KiM. Svako od nas ima zadatak da radi sa ljudima koji žive na KiM, da njihov život čini podnošljivim, mogućim i boljim" objašnjava Vulin.

Ponovio je da je država Srbija prisutna na KiM, a da u Mitrovici posluju i Nacionalna služba za zapošljavanje, Penzioni fond i Centar za socijalni rad.

Ministar će razgovarati i sa direktorkom filijale NSZ u Kosovskoj Mitrovici Vericom Ćeranić, direktorom filijale Fonda PIO u Kosovskoj Mitrovici Radulom Kompirovićem, šefom odseka Inspektorata za rad u Kosovsko-mitrovačkom okrugu Rajkom Baraćem i sa predsednikom liste "Srpska" Aleksandrom Jablanovićem.

Vulin na rođendanu dečaka kog je povredila bomba

Ministar Vulin posetio je i dečaka Borivoja Vučetića, koji je 2013. godine povređen u bombaškom napadu u Kosovskoj Mitrovici.

"Prošlo je pet godina njegovog života, od toga tri godine svog života nosi gelere u telu i ništa ne znamo, niko nam nije rekao - ni ko ga je napao, niko nam nije rekao da li će pravda ikada biti zadovoljena", kaže Vulin.

Pita međunarodnu zajendicu da li će ikada izdati bar neki izveštaj o tome šta se te noći dogodilo u Bošnjačkoj mahali.

Naglašava da ovaj petogodišnjak iz Kosovske Mitrovice nosi geler u telu, a Srbi gorčinu i tugu zato što na Kosovu i Metohiji za njih nema pravde.

"Zašto ovo dete nema pravde, zašto ovo dete nema pravo na pravdu, istinu? Ko je povredio Borivoja i njegovu sestricu i zašto su uhapsili Srbina i posle toga prekinuli sa bilo kakvom istragom? To dete nije nikom krivo", kaže Vulin.

Borivoju prenosi čestitke prmeijera Srbije Aleksandra vučića i obećava da će dolaziti na rođendan kad god bude mogao.

Vulin podseća da je malenog Borivoja upoznao u beogradskoj bolnici kada su on i njegova sestra Milica zbrinuti nakon mučkog napada koji se dogodio u naselju Bošnjačka mahala.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи