Читај ми!

Vojvođanski izbori, kako požuriti polako

Sve su glasniji stavovi opozicionih partija da pokrajinski izbori treba da se održe ranije, i to istovremeno s lokalnim izborima, iako ima još godinu dana do poslednjeg roka za njihovo raspisivanje. To je predložio predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor. Stranke su saglasne da pokrajinsku i lokalnu vlast treba birati istog dana, međutim, ne i kog.

Ideja da se istovremeno biraju i lokalna i pokrajinska vlast ima nesputan prolaz na Banovini.

Borislav Novaković iz Demokratske stranke smatra da je racionalno i ekonomično da lokalni i pokrajnski izbori budu istovremeno.

Sa njim je saglasan Igor Mirović iz Srpske napredne stranke.

Spajanje izbora i za vlast i za opoziciju je nesporno, ali o datumu izlaska na birališta nisu saglasni.

Iz DS-a poručuju da bi svaki izbori koji bi bili raspisani ili, još gore, održani u 2015. predstavljali pravno i političko nasilje i potpuno bili neutemeljeni.

Naprednjaci napominju da bi, u slučaju odvojenih izbora, stranke dva puta plaćale kampanju i iz budžeta bi se dva puta plaćali birački odbori i komisije.

"Imate li računicu? Direktno bi se potrošilo nekoliko stotina miliona dinara više. Zašto se do poslednjeg dana insistira da se ostane u fotelji", poručuju iz SNS-a.

Iako nesložni o datumu, ipak neformalno kreću u kampanju. Za mesec dana, i demokrate i naprednjaci zakazali su mitinge. U predizbornom raspoloženju su, čini se, i ostale stranke.

Dušan Bajatović iz Socijalističke partije Srbije kaže da će ta stranka krenuti u kampanju u drugoj polovini aprila. Da li će izbori biti u decembru ili martu, to je sutra u političkom smislu, ističe Bajatović.

Iz Demokratske stranke Srbije smatraju da bi to bilo dobro rešenje.

Kad je reč o vremenu održavanja izbora, smatramo da je važno da se držimo zakona, ne bilo čijih želja, kaže Milenko Jovanov iz DSS-a.

Robert Kolar iz Lige socijaldemokrata Vojvodine ističe da je ta stranaka spremna za izbore. "Spremni smo kadgod, pa i sada. Samo neka se dogovore predsednica Skupštine Srbije i predsednik vojvođanskog parlamenta", napominje Kolar.

Nije neuobičajeno da se izbori održe i šest meseci pre isteka roka u izbornoj godini. Predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor čeka koleginicu s republičkog nivoa da raspiše lokalne izbore.

Pastor navodi da je obaveza predsednika Skupštine Vojvodine da 90 dana pre dana konstituisanja skupštine, najkasnije 22. marta 2016, raspiše izbore. "Mislim da bi od jeseni pa nadalje ti izbori bili regularni. Stvar je dogovora kada će to biti, ali u svakom trenutku su mogući", dodaje Pastor.

Više od 20 godina pokrajinska i lokalna vlast biraju se istovremeno. Poslednji put izbori za Skupštinu Vojvodine i lokalne samouprave održani su u maju 2012, tako da Pokrajina, za oko mesec dana ulazi u izbornu godinu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво