Читај ми!

Nikolić: Srbija posvećena članstvu u EU

Srbija posvećeno i kontinuirano radi na ostvarivanju punopravnog članstva u Evropskoj uniji, rekao je predsednik Nikolić u razgovoru sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

Tomislav Nikolić je, na sastanku sa visokom predstavnicom Evropske unije, rekao da je Srbija dokazala da je njen apsolutni spoljnopolitički prioritet ulazak u evropsku zajednicu, prenosi Tanjug.

Srbija je, kako je istakao, to dokazala pregovorima sa Prištinom i potpisivanjem Briselskog sporazuma, kao i primenom postignutih dogovora dokazala da je njen apsolutni spoljnopolitički prioritet ulazak u Evropsku uniju, navodi se u saopštenju predsednikove službe za saradnju s medijima.

"Od EU očekujemo da zajedno sa nama radi na unapređenju ekonomske situacije u Srbiji. Jedan od najvećih razloga za optimizam građana po pitanju evrointegracija je očekivanje boljeg života. To je segment u koji treba uložiti maksimalne napore", naglasio je Nikolić.

Što se tiče implementacje Briselskog sporazuma, ukazao je da je "Priština popuno blokirala njegovu primenu i tu je uloga EU veoma važna".

"Biću potpuno otvoren. Imam utisak da se nalazimo u kritičnoj fazi. Radimo sve što se od nas očekuje, a poglavlja još uvek nisu otvorena, iako je prošlo dosta vremena od kako je skrining završen. Ukoliko se od nas očekuje da čekamo još 10 godina, a malo po malo se utvrđuje kosovska nezavisnost, dok je ekonomska situacija sve teža i teža, građani Srbije će prestati da veruju u perspektivu ulaska u Evropsku uniju", rekao je predsednik.

Dodao je da je u Srbiji oštra retorika kontraproduktivna, naročito ako ne postoji nikakav osnov za takav ton.

"Sa druge strane, pred našim očima se stvara 'Velika Albanija', albanski predstavnici dolaze u Srbiju i bez ikakvih posledica provociraju. Zamislite šta bi se desilo kada bi mi počeli da stvaramo zajedničke institucije sa Republikom Srpskom? Pokušaj da se stvori velika albanska država u Evropi je nedopustiv", istakao je Nikolić.

Što se tiče usklađivanja spoljne politike Srbije sa politikom EU, naročito po pitanju uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, Srbija je čvrsto na stavu da je to za nju neprihvatljivo, naglasio je predsednik Srbije i dodao da se Srbija sa druge strane zalaže za teritorijalnu celovitost svake zemlje, pa i Ukrajine.

"Mi smo bili bombardovani zato što smo se zalagali za celovitost svoje zemlje, i zato razumemo težnju da se sačuva teritorijalni integritet", podvukao je predsednik Nikolić.

Mogerini: Potrebni rezultati u normalizaciji odnosa sa Prištinom 

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini zahvalila je predsedniku Nikoliću na konstruktivnom i iskrenom stavu i rekla da je u Beogradu kao prijatelj i potvrdila iskrenu posvećenost tome da Srbija ostvari punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Narednih pet godina do punopravnog članstva, Srbija treba da iskoristi da radi na poglavljima, rekla je Mogerini i dodala da će se lično založiti da prva poglavlja budu otvorena u narednim mesecima, navodi se u saopštenju.

Pružila je uveravanje predsedniku Nikoliću da ne postoje novi uslovi, ali postoji zahtev da se postignu rezultati u razumnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Izrazivši zadovoljstvo postignutom dinamikom pregovora sa Prištinom, Mogerini je rekla da je svesna svih problema i da je potrebno vreme da se ti problemi reše.

Što se tiče usaglašavanja spoljne politike Srbije i pitanje uvođenja sankcija Rusiji EU ne može Srbiji ništa da nametne. Za usaglašavanje spoljne politike je potrebno vreme i ono bi trebalo da bude završeno punopravnim članstvom Srbije, rekla je Mogerini.

Kako kaže, sve članice mogu da iskažu svoje stavove po pitanju spoljne politike i usaglašavanje svih stavova je komplikovan i dug proces. Tek kada se svi stavovi usaglase može da se donese odluka o zajedničkoj spoljnoj politici.

Srbija je, prema njenim rečima, dala značajan doprinos zajedničkoj politici kroz predsedavanje OEBS-om.

Visoka predstavnica se složila sa predsednikom Nikolićem da zajedničkim naporima treba stvoriti uslove za ekonomski oporavak Srbije, dodaje se u saopštenju.

Istakla je da je važno naći način da se građanima Srbije obezbedi da žive bolje.

"To nije pomoć, jer to odaje utisak neravnopravnog odnosa, što nikako nije slučaj", rekla je Mogerini i dodala da je reč o obostranim naporima.

Mogerini se osvrnula na napise u prištinskim medijima koji su objavili da je u Prištini govorila o dve suverene države, rekavši da je u istoj rečenici naglasila i to da pet članica EU nije priznalo nezavisnost Kosova. Mogerini je naglasila da je za Evropsku uniju neprihvatljivo stvaranje "Velike Albanije", dodaje se u saopštenju predsednikove službe za informisanje.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво