Читај ми!

Federika Mogerini u Beogradu

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini sastala se u Beogradu sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković i šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem. Srbija igra značajnu ulogu na međunarodnoj sceni, imajući u vidu predsedavanje OEBS-om, navodi Mogerinijeva.

Glavna tema razgovora Federike Mogerini sa srpskim zvaničnicima je dijalog Beograda i Prištine i primena postignutih dogovora.

Šefica evropske diplomatije razgovarala je sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji je poručio da je Srbija posvećena članstvu u EU.

Tokom susreta sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, konstatovan je napredak Srbije u evropskim integracijama. Dačić i Mogerini su izrazili očekivanje da će uskoro biti otvorena prva pregovaračka poglavlja.

Glavne teme razgovora bile su evropske integracije Srbije, dijalog Beograda i Prištine, predsedavanje Srbije OEBS-u, kao i aktuelna situacija u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo.

Nedavni završetak procesa skrininga i pozitivna i izbalansirana rezolucija Evropskog parlamenta o evropskim integracijama Srbije 2014. godine samo su neki od pokazatelja uspešnosti ovog procesa, ocenjeno je u razgovoru.

Takođe, afirmativno je ocenjena uloga Srbije u regionu, naročito na bilateralnom planu.

Visoka predstavnica EU Mogerini ocenila je dosadašnje predsedavanje OEBS-u kao veoma uspešno i izrazila je spremnost da se nastavi dobra saradnja EU i OEBS, navedeno je u saopštenju.

Federiki Mogerini je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković prenela da je Srbija posvećena evropskom putu i da je uloga Narodne skupštine u tom procesu veoma značajna.

Predsednica parlamenta je, kako se navodi, dodala da je Narodna skupština u proteklom periodu usvojila mnoge refomske zakone i da kontinuirano radi na usaglašavanju zakonodavstva sa evropskim.

Mogerinijeva se saglasila da je uloga Narodne skupštine veoma značajna u procesu evropskih integracija.

Visoka predstavnica je istakla da računa na zajednički rad Srbije i EU u mesecima i godinama koje dolaze u procesu evropskih integracija ocenjujući da je rukovodstvo Srbije posvećeno ovom cilju.

Mogerinijeva je takođe rekla da EU ceni ulogu Srbije u regionu i naglasila da su u prethodnom periodu učinjeni veliki, čak istorijski koraci, u oblasti regionalne saradnje. Navela je i da Srbija igra značajnu ulogu na međunarodnoj sceni, imajući u vidu predsedavanje OEBS-om, navedeno je u saopštenju.

Članovi Odbora za spoljne poslove i Odbora za evropske integracije razgovarali su sa Federikom Mogerini koja je u tim razgovorima pohvalila napore koje Skupština ulaže u proces usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa pravom EU, ali i ulogu koju Srbija ima u procesu integracija celog regiona Zapadnog Balkana.

Federika Mogerini je rekla kako veruje da će tokom ove godine biti otvorena pojedina pregovaračka poglavlja i istovremeno se interesovala za stav javnog mnjenja po pitanju procesa evropskih integracija.

Predsednica Odbora za spoljne poslove Aleksadra Đurović i predsednik Odbora za evropske integracije Aleksandar Senić upoznali su Mogerinijevu sa ulogom koju Narodna skupština i odbori kojima predsedavaju imaju u procesu evropskih integracija, ističući da u parlamentu postoji konsenzus svih političkih partija po pitanju pristupanja EU.

Govoreći o primeni Briselskog sporazuma, Mogerinijeva je navela da su pomaci u njegovoj implementaciji očigledni, ali da treba nastaviti intenzivan politički dijalog Beograda i Prištine kako bi se omogućio normalan život za sve građane na Kosovu i Metohiji.

Sa Mogerinijevom se sastao i premijer Aleksandar Vučić.

Tokom posete Beogradu Mogerinijeva će održati i govor studentima Univerziteta, najavljeno je iz Brisela.

Poseta šefice diplomatije EU usledila je mesec i po dana nakon poslednje runde dijaloga u Briselu, kada je postignut dogovor o pravosuđu. Mogerinijeva je prethodno posetila Prištinu.

Mogerinijeva je u intervjuu za list Danas odbacila tvrdnje da EU "gleda kroz prste" Srbiji kada je reč o unutrašnjim reformama, zbog spremnosti Beograda da se reši pitanje Kosova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво