Читај ми!

Mogerinijeva: Konkretan napredak u odnosima Beograda i Prištine

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Fedrika Mogerini ocenila je da su Priština i Beograd angažovani na "potpunoj normalizaciji odnosa" i da je sada, kao nikada pre, nastavak dijaloga veoma važan.

Federika Mogerini je, u intervjuu za Koha ditore, rekla da će biti potrebno vreme da se odnosi normalizuju, prenosi Tanjug.

"Mi znamo da se normalizacija odnosa ne može postići preko noći – traži vreme i nije lako", ukazala je visoka predstavnica i dodala da su sve strane "od samog početka dijaloga svedoci konkretnog napretka".

Mogerinijeva je navela da ona pomaže i podržava dijalog obe strane "kako bi donele konkretne promene za njihove narode".

Istakla je da ima još mnogo posla da se uradi, posebno kada je reč o potpunom sprovođenju do sada postignutih sporazuma.

"Dijalog će biti nastavljen i što pre treba naći moguća rešenja za niz otvorenih pitanja koja sprečavaju normalizaciju odnosa", rekla je Mogerinijeva i naglasila "da je rešenje problema putem dijaloga i pregovora evropski način i jedan od ciljeva razgovora da, kako Priština tako i Beograd, budu dovedeni što bliže Evropi".

Šefica evropske diplomatije rekla je da "Kosovo ima jasnu evropsku perspektivu koja je priznata i potvrđena od EU, i to na najvećem nivou.

"To važi za celu zapadnu regiju i Evropska unija je definisala jasne korake, uslove i reforme koje treba da preduzmu sa ciljem ulazka u EU. Krajni cilj je jasan. Kosovo čini dobar napredak i treba da bude u poziciji da ubrzo potpiše Sporazum o stabilizaciji", kaže Federika Mogerini.

Ukazala je da su za sada usredsređeni na reforme, odnosno "konkretne korake koje treba preduzeti kako bi Kosovo krenulo napred", precizirajući da je reč o "ekonomskim, socijalnim i političkim reformama, kao i o normalizaciji odnosa sa Srbijom".

"To su izazovi kojima se treba baviti, i to bez kašnjenja", poručila je Mogerinijeva.

Govoreći o optužbama za korupciju u Euleksu, visoka predstavnica EU rekla je da je "pojašnjenje" tih optužbi od izuzetnog značaja za nju kao visoku predstavnicu.

Mogerinijeva je rekla da je angažovala nezavisnog stručnjaka, profesora prava Žan-Pol Žaska koji će ubrzo sačiniti izveštaj i predlog kako "poboljšati angažovanje za uspostavljanje pravosuđa na Kosovu".

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost danas je u poseti Prištini, a sutra će posetiti Beograd.

Mogerinijeva je u saopštenju za medije uoči mini-turneje rekla da će sa domaćinima razgovarati o primeni dosad postignutih dogovora u dijalogu Beograd–Priština.

U Prištini će se sastati sa kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom, premijerom Isom Mustafom i šefom diplomatije Hašimom Tačijem.

Visoka predstavnica je najavila da će se u Beogradu sresti sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, a tokom posete će održati govor studentima Univerziteta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара