Читај ми!

Priprema za otvaranje pregovaračkih poglavlja

Direktorka Kancelarije za evrointegracije Ksenija Milenković kaže za RTS da je proces skrininga pregovaračkih poglavlja uspešno završen i očekuje da će tokom ove godine biti otvorena prva poglavlja. Milenkovićeva ocenjuje da će najteže biti otvoriti poglavlja u oblasti ekologije i poljoprivrede.

Ksenija Milenković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, podsetila da je juče završen skrining u procesu evrointegracija, odnosno analitički pregled usklađenosti srpskog zakonodavstva sa evropskim.

"Sledi priprema za otvaranje poglavlja, priprema naših pregovaračkih pozicija za pojedina poglavlja, što je suština naše stragegije. Mi ćemo time svoju pregovaračku poziciju, ne samo predstaviti EU, nego ćemo pokazati u kojim rokovima želimo da usklađujemo oblasti", ukazuje Milenkovićeva.

Direktorka Kancelarije za evrointegracije ukazuje da će u oblasti zaštite životne sredine i poljoprivrede biti najviše posla i da ih je najteže uskladiti sa evropskim standardima.

"Na osnovu skrininga možemo da damo procenu da smo dobri u statistici, javnim nabavkama, nauci, kulturi i obrazovanju", kaže Milenkovićeva.

Direktorka Kancelarije za evrointegracije očekuje da će tokom ove godine biti otvorena prva poglavlja i dodaje da je najdalje odmakao posao za poglavlja 23 i 24, koja se tiču pravosuđa i ljudskih prava.

"U toku je izrada treće verzije akcionih planova i želimo da to budu poslednje verzije", navodi direktorka Kancelarije za evrointegracije.

Kada je reč o poglavlju 35, koji se odnosi na pregovore sa Prištinom, Milenkovićeva ističe da je Srbija posvećena nastavku dijaloga i primeni svih elemenata za koje su postignuti dogovori.

Direktorka Kancelarije za evrointegracije podseća da će visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini doći u petak u Beograd, kada će biti definisan vremenski okvir za nastavak dijaloga.

Milenkovićeva ističe da dobri odnosi Beograda i Moskve ne mogu biti prepreka niti mogu da uspore put Srbije ka EU.

"Tako bi bilo kada naš stav ne bi bio poznat. Mi smo od početka vrlo jasno izražavali stav i na najiskreniji mogući način smo Evropskoj uniji prezentovali taj stav. Na postoji jači oblik pritiska", naglašava Milenkovićeva. 

Prema njenim rečima, Srbija postepeno usklađuje svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU, a cilj je dostizanje stopostotnog sklada pri pristupanju Evropskoj uniji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво