Vučević: Subvencije za nova radna mesta

Razvoj preduzetništva je glavni cilj mera za zapošljavanje koje će Novi Sad sprovesti u ovoj godini, obećava gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Na konferenciji za novinare predstavljen je Akcioni plan za podsticanje zapošljavanja za 2015. godinu, što je, prema rečima gradonačelnika Miloša Vučevića dokaz da Novi Sad nastavlja da vodi odgovornu politiku u svim oblastima, posebno kada je reč o zapošljavanju, prenosi Tanjug.

Navodi da je merama, koje je preduzeo grad u prošloj godini, zaposlena 341 osoba i da je u programe zapošljavanja uloženo ukupno 106 miliona dinara.

"Akcenat ćemo ove godine staviti na subvencionisanje započinjanja privatnog biznisa i ta stimulacija će iznosti do 300.000 dinara", kaže Vučević.

Kao drugu bitnu meru Vučević ističe subvencionisanje privatnih preduzetnika za otvaranje novih radnih mesta.

"Na svakog novog zaposlenog privatni poslodavci će biti subvencionisani sa 200.000 dinara", obećava Vučević.

Ističe da je u budžetu grada za ovu godinu, za poboljšanje zapošljavanja izdvjeno 103 miliona dinara, što je bez rebalansa, za oko 30 odsto više nego prošle godine.

Kao posebno značajno Vučević navodi podršku obuci žena privatnih preduzetnika.

"Na taj način grad Novi Sad želi da pokaže da se žene ravnopravno tretiraju i u praksi a ne samo na papiru", naglašava gradonačelnik.

Član Gradskog veća Novog Sada zadužen za privredu Goran Sečujski kaže da je pre dva dana na sajtu Sekretarijata objavljen poziv za subvencionisanje započinjanja privatnog biznisa, kao i poziv poslodavcima za subvencionisanje zapošljavanja o čemu je govorio gradonačelnik.

"Jedna od bitnih mera je i organizovanje profesionalne prakse za visokoobrazovane kadrove. Novi Sad već treću godinu za redom, u saradnji sa Univerzitetom u Novom Sadu, svršenim studentima omogućava obavljanje profesionalne prakse u gradskim javnim i javno-komunalnim preduzećima i ustanovama", ističe Sečujski.

Dodaje da će u pomenutim preduzećima praksu obavljati 50 studenata.

Sečujski najavljuje da će tokom aprila biti objavljen konkurs za pripravnike, a kao novinu u ovoj godini navodi činjenicu da će pripravnički posao biti omogućen i svršenim srednjoškolcima, a ne samo fakultetski obrazovanom kadru, kao što je do sada bio slučaj.

"Omogućićemo pripravnički rad za 90 studenata u trajanju od 12 meseci i za 30 svršenih srednjoškolaca u trajanju od šest meseci", kaže Sečujski.

Jedna od značajnih mera za zapošljavanje u 2015. godini su i javni radovi, a planirano je da se uz pomoć tih javnih radova posao pronađe 60 ljudi. Prednost će imati oni nezaposleni koji teže pronalaze zaposlenje.

U saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje biće sporvedena i obuka za deficitarna zanimanja, kao što su kuvari, mesari, zavarivači i slično.

"Gradska administracija će doneti niz mera za razvoj poljoprivrede, a po prvi put će biti subvencionisani i krediti poljoprivrednika kod komercijalnih banaka i to tako što će se subvencionisati kamate u visini od 10 procenata", navodi Sečujski.

Kada je reč o poljopriverdi, posebna pažnja biće usmerena na organsku proizvdnju hrane.

"Subvencionisaćemo nabavku semena, a biće i finansirane savetodavne usluge, tribine i drugi oblici edukacije poljoprivrednika", najavljuje Sečujski.

Sečujski ističe da su formirana i tri nova saveta - za podršku maldim i srednjim preduzećima, za turizam i za poljoprivredu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара