Živković: Obnoviti istragu o ubistvu Đinđića

Lider Nove stranke Zoran Živković izjavio je da istraga o ubistvu premijera Zorana Đinđića mora biti obnovljena i dodao da smatra da inspiratore treba tražiti u "klanu Miloševića".

Zoran Živković je rekao da nalogodace i inspiratore za ubistvo Zorana Đinđića treba tražiti u "klanu Miloševića", prenosi Tanjug. 

"Mislim da ih treba tražiti u onome što bih ja nazvao 'klan Miloševića', koji nije samo porodica Milošević, to su i poražene snage 5. oktobra, neshvaćene demokratske stranke, razni kriminalni klanovi iz Vojne bezbednosti i DB-a i iz klasičnog kriminalnog miljea", rekao je Zoran Živković novinarima posle tribine "Testament Zorana Đinđića" koji je organizovala ta partija uoči 12. godišnjice od ubistva.

Živković je rekao da ta istraga "ne sme biti prekinuta", odnosno da mora biti obnovljena i da tužilaštvo treba posle određenog roka da izađe pred srpsku javnost i kaže da li ima političke pozadine ubistva ili nema.

"Ako je nema, da onda znamo da je to posledica toga što je proteklo vreme i da je to krivica onih koji nisu radili tu istragu na vreme, a ako ima, da vidimo ko je kriv za to", istakao je lider Nove stranke.

Ocenio je da je nesumnjivo reč o političkom atentatu koji, kako smatra, nije rasvetljen zato što istraga nije išla svojim tokom u poslednjih 10 godina.

"To se ne istražuje jako dugo zato što nema političke volje onih koji su držali vlast od 2004. godine do danas", rekao je Živković i dodao da se taj nedostatak volje može ogledati u ličnim, partijskim, ideološkim ili čak i kriminalnim razlozima.

"Imamo situaciju da je bivši predsednik i premijer Vojislav Koštunica pozvan na razgovor kod tužioca ili kod istražnog sudije, pa se onda 'digla javnost' i on nije saslušan što je nedozovoljena stvar", naveo je Živković.

Lider Nove strake smatra da svako ko je pod bilo kakvom sumnjom, mora da bude saslušan, a oni koji su nevini, dodaje, treba sami da odu na saslušanje i dokažu svoju nevinost.

Potpredsednik Đinđićeve vlade Žarko Korać podsetio je okupljene da je nekadašnji predsednik Demokratske stranke i premijer bio neformlan čovek koji je verovao da "koliko smo mi bolji, toliko će i država biti bolja".

Podsetio je da, dok je bio živ, nije imao širu podršku, da je bio prilično neshvaćen i da je izazivao otpor.

"Nije se udvarao građanima...smatrao je da Srbija treba korenito da se menja", rekao je Korać i ukazao da Evropa 2015. i 2001. godine nije ista, te da je i Đinđić ukazivao tada da je vreme na našoj strani.

"Nama se danas ne otvaraju poglavlja zato što se ne ispunjavaju sve stavke iz Briselskog sporazuma. Još je Đinđić govorio da će to biti najveća prepreka na putu ka EU", istakao je Korać.

Korać je konstatovao da je "tužna istina da je testament Zorana Đinđića ostao nepročitan". 

Istoričarka Latinka Perović smatra da je Srbija mnogo izgubila posle njegovog ubistva podsetivši na njegovu rečenicu da Srbija ne sme da ostane zemlja u ostavinskoj raspravi.

"Đinđić je bio brutalno zaustavljen, a sa njim i promene koje Srbiju i dan danas drže u mestu", zaključila je Latinka Perović.

O ubijenom premijeru govorila je i ministarka u Đinđićevoj vladi Gordana Matković, kao i profesor univerziteta Novica Milić.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво