Читај ми!

Vlada u senci očima drugih opozicionih stranaka

Demokratska stranka u subotu je predstavila svoju Vladu u senci. Kako na tu inicijativu Demokratske stranke gledaju drugi u opoziciji, odnosno da li ćemo dobiti još koju vladu u senci?

Senka Nemanjine 11, petkom u podne protezaće se do Krunske 69. U to vreme, lider demokrata okupljaće 14 ministara. Zasedaće Vlada u senci – vlada u pripremi i iščekivanju da preuzme vlast. "Da ponudi odgovore i alternative", kaže lider DS-a Bojan Pajtić.

U takvu vladu u Demokratskoj stranci Srbije ne veruju. Probali su to 2002. predvođeni Draganom Maršićaninom. "Nismo uspeli naročito da poentiramo", kaže predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić.

Ipak, ne dozvoljavaju da ih zasene opozicione kolege. Na Vladu u senci odgovaraju formirajući Stručni savet. Na ministarstva – resornim odborima, koje vodi Aleksandar Popović.

"Mi ne glumimo vladu. Svaka ozbiljna stranka mora da ima resore za svoj program i mora da ima program i za socijalna pitanja, ekonomiju, građevinarstvo, infrastrukturu, i za Kosovo i Metohiju. Mi imamo i Odbor za saradnju sa Ruskom Federacijom, što nema nijedna druga stranka u Srbiji", ističe Sandra Rašković Ivić.

Daleko bilo, rekli bi u LDP-u, gde su glavni ciljevi – Evropska unija i NATO. U jednom se, konačno, slažu sa DSS-om. Mala su im očekivanja od dometa Pajtićevog tima.

"Kao što smatramo da Vlada ne može da reši probleme koji opterećuju našu zemlju, tako smo i ubeđeni da samo kontriranje toj vladi ne može dovesti do boljitka u Srbiji", smatra Jovan Najdenov iz LDP-a.

Suprotstavljanje vlasti bilo bi smislenije ako se opozicija ujedini, opet predlažu liberali. I na to, ali i na politiku Vlade Srbije i njenu senku, Tadićeve socijaldemokrate odgovor nude jedino u ekonomskom programu. Demokratama poručuju da se dokazuju tamo gde su na vlasti – u Vojvodini.

"Od lista hartije na koji su nabacana neka imena, građani Srbije nemaju nikakvu korist, kao što nemaju korist ni od udruživanja tzv. opozicije, gde su udruživanje predlagali oni koji su do juče hrlili u ruke Aleksandra Vučića", naglašava Konstantin Samofalov iz SDS-a.

Za Vladu u senci većina građana prvi put je čula od radikala nezaboravne 1993. Domet – pokrenuta procedura u Skupštini za opoziv tadašnje vlade socijalista. Neuspešno. DSS je 2002. osnovao takvu vladu, ali je 2004. u Nemanjinu poveo samo tri od 11 ministara iz senke.

Današnja vlada pravi još veću senku i u parlamentu i po anketama. Demokrate su ubeđene da će baš tu njihove vlade dobro nicati, sada ih najavljuju i na lokalu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво