Читај ми!

Srbija i Hrvatska, diplomatski (ne)sporazum

Dolazak nove hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović u Beograd biće predmet daljih razgovora dve države, kaže za RTS savetnik predsednika Nikolića, Ivan Mrkić. Navodi da, ako hrvatska predsednica poželi da dođe, to može biti dogovoreno.

Postavlja se pitanje hoće li hrvatska predsednica doći u Beograd pre nego što predsednik Srbije otputuje u Zagreb.

Stručnjaci ističu da diplomatski red nalaže da sada srpski predsednik poseti Zagreb, ali da bi zbog odnosa u regionu bilo dobro dati prednost suštini u odnosu na formu.

Poziv srpskog premijera hrvatskoj predsednici da poseti Beograd, upućen u Zagrebu na dan njene inauguracije, kako je Aleksandar Vučić rekao, u ime predsednika Srbije, Tomislav Nikolić nekoliko nedelja kasnije tumači sa zadrškom.

"Ne može premijer da pozove drugog predsednika u goste. Ja nisam pozvao, odnosno, Aleksandar Vučić, imali smo dogovor da razgovaramo o poseti, ali zaboravljate da je predsednik Josipović bio u poseti Srbiji", naveo je predsednik Nikolić.

I diplomatski i komšijski red, dodaje, nalažu da Srbija sa najvišeg nivoa uzvrati posetu Hrvatskoj. Stavove Tomislava Nikolića objašnjava njegov savetnik za spoljnu politiku Ivan Mrkić.

"Ja sam sasvim siguran da je premijer to uradio iz najbolje namere i dobrog vaspitanja, ali sada kada prelazimo na diplomatski bonton, prirodno je da kada predsednik poseti vašu državu, da uputi poziv domaćinu i da onda domaćin uzvrati posetu", naveo je Mrkić.

I srpski i hrvatski mediji premijerov poziv pretočili su u konkretnu najavu posete. Beogradska štampa spekulisala je i o datumu, objavivši da će Kolinda Grabar Kitarović doći u Srbiju već u maju.

Zagrebački Jutarnji list objavio je i odgovor kabineta predsednice Hrvatske.

"Predsednica Kolinda Grabar Kitarović prihvatila je poziv srpskog premijera Aleksandra Vučića da poseti Beograd, ali datum tog susreta još nije poznat. Neophodno je da se predsednica najpre uhoda u posao na novoj funkciji, da se u Hrvatskoj dogovore o datumu parlamentarnih izbora, i da ode u službenu posetu Sarajevu", navodi se u odgovoru iz kabineta predsednice Hrvatske.

Nesporazum nastao u javnosti na ivici je dobre diplomatske prakse, smatra deo ovdašnjih analitičara.

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam je rekao da ako je premijer išao u Zagreb kao izaslanik predsednika, onda je za pretpostaviti da je i poziv predsednici Hrvatske upućen u zvaničnoj formi. "Iz ovoga može da bude samo šteta jer je i ova poseta mogla da doprinese poboljšanju odnosa", smatra Popov.

Diplomatsku formu, ipak, ne bi trebalo pocenjivati, ocenjuju diplomate.

Profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković rekao je da bi šef države trebalo da poziva šefa države, premijer premijera, ali da je situacija takva, kao što je bilo konkretno u ovom slučaju da morate munjevito reagovati.

"Verovatno je premijer u tih 15-tak minuta razgovora koje je imao osetio da je šansa da se napravi jedan proboj u odnosima. I pitanje je u tim trenucima da li bi trebalo poštovati formu ili suštinu. Ja bih dao prednost suštini", naveo je Visković.

U predsednikovom kabinetu veruju u suprotno, ali napominju neće uskratiti gostoprimstvo, ukoliko predsednica Hrvatske poželi da dođe u Srbiju.

"Nije bilo nikakvog opoziva. Radi se o tome da će se o tome dalje razgovorati kada bude bilo zgodno bilo kome, a ako bude poželela da dođe, sasvim sigurno da i to možemo da se dogovorimo", rekao je Mrkić.

O tome će, najverovatnije, biti reči već za nekoliko dana, kada se u Zagrebu budu sreli srpski i hrvatski šefovi diplomatije Ivica Dačić i Vesna Pusić.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво