Читај ми!

Božović: Računi u blokadi bez objašnjenja Prištine

Predsednica Skupštine opštine Severna Mitrovica Ksenija Božović izjavila je da su računi četiri opštine na severu Kosova u blokadi već nedelju dana bez ikakve najave ili objašnjenja iz Prištine.

Nigde u svetu ne postoji da neko vama blokira račun a da vas prethodno o tome ne obavesti, rekla je Ksenija Božović, prenosi Tanjug.

Dodaje da ni transferi novca ne mogu da se obavljaju već nedelju dana u Mitrovici i u ostalim opštinama.

"Može Priština da kaže da trenutno sistem ne radi, ali da sistem ne radi samo na severu to je nedopustivo i ja mislim da blokada ide iz Ministarstva za lokalnu samoupravu a prethodno iz Ministarstva finansija", objašnjava Božović.

Dodaje da mediji najavljuju mogućnost uvođenja privremenih mera u opštinama na severu Kosova, ali smatra da u ovom trenutku privremene mere i ponovni izbori nikome ne odgovaraju već da svi akteri treba da pokušaju da reše nastali problem.

Naglašava da je opština poštovala svaki zakonski rok, a Skupština opštine donela dve odluke o usvajanju budžeta.

"Ja ne vidim razlog za uvođenje privremenih mera, ali problem je u pitanju finansiranja prosvete i zdravstva", dodaje Božović.

Navodi da Priština traži da plate za prosvetu i zdravstvo isključivo idu preko budžeta iz Prištine.

"Mi smo se držali dogovora i sporazuma jer Briselskim sporazumom finansiranje toga, kako nam je rečeno, ide preko Zajednice srpskih opština (ZSO)" kaže Božović.

S obzirom na to da ZSO još uvek nije formirana i nema sigurnih naznaka kada će se to dogoditi, Božović je izrazila "nadu da će nadležni koji su dogovarali, taj problem i razrešiti".

Božović kaže da je učešće ministra za lokalnu samoupravu Ljubomira Marića u radu kosovske vlade zamrznuto, ali očekuje da on vrlo brzo razgovara sa nadležnima iz Beograda i da naprave dalje korake.

Vlada Kosova prethodnih dana najavila je mogućnost blokade budžeta opštinama na severu Kosova zbog toga što, kako je navedeno, oni nisu legalni. To je krajem februara u Briselu najavila i kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri.

Za Prištinu je sporno to što opštine na severu Kosova nisu u svoje budžete uvrstile školstvo i zdravstvo. Sever odbija izdvajanja za zdravstvo i prosvetu, jer je plan Beograda i Srba sa severa da se finansiranje ove dve oblasti uredi preko buduće Zajednice srpskih opština.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се