Читај ми!

Poslanici o sudijama koje se prvi put biraju

Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su o odlukama o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, a koje je podneo Visoki savet sudstva.

11.55 - Završena sednica Skupštine.

10.05 - Počela sednica Skupštine Srbije na kojoj poslanici raspravljaju o sudijama koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju.

Poslanici vladajuće većine i opozicione Socijaldemokratske stranke (SDS) najavili su da će glasati za predložene kandidate za sudije koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju.

Poslanici su završili raspravu o predlogu 12 kandidata koji se biraju za sudije Prvog osnovnog suda u Beogradu, kao i o predlogu 23 sudije koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju za osnovne sudove u Kragujevcu, Ivanjici, Novom Pazaru, Sjenici, Majdanpeku, Pirotu i Prekršajni sud u Negotinu.

Poslanik poslaničke grupe SDS, Zajedno za Srbiju, Zeleni Srbije Janko Veselinović rekao je da ne sumnja da su odluke o izboru sudija profesionalne i korektne.

Veselinović je rekao da će poslanička grupa Socijaldemokratska stranka, Zajedno za Srbiju, Zeleni Srbije glasati za predložene kandidate.

Poslanik SNS Biljana Pantić Pilja rekla je da su sudovi opterećeni i da tome doprinosi manjak sudija, kao i da treba izabrati više sudija.

"Svi kandidati su odgovorni, savesni i dostojni sudijske funkcije i njihovim izborom unaprediće se rad sudova za koje su predloženi", navela je Biljana Pantić Pilja.

Poslanik SPS-a Neđo Jovanović rekao je da smatra da parlament ne treba da odlučuje o izboru sudija i dodao da današnji kandidati ni u kom slučaju ne smeju da dožive sudbinu sudija 2010. godine kada je, kako je rekao, bez obzira na kvalitet rada čak 700 nosilaca pravosudnih funkcija odstranjeno iz sudstva.

Jovanović je rekao da su na osnovu odluke Ustavnog suda svi ti, bez obzira da li su stručni, vraćeni u sudove. Istakao je da bi trebalo da se počne ocenjivanje i vrednovanje rada sudija.

"Treba izbeći pojave štetne za državu. Stručnost, znanje i kvalitet moraju da budu vrednovani", istakao je Jovanović i dodao da će poslanici SPS-a podržati predložene kandidate za sudije.

Poslanik JS-a Petar Petrović rekao je i da će ta poslanička grupa podržati predlog VSS, jer "svi predloženi kandidati zaslužuju da budu sudije".

Poslanici Skupštine Srbije u utorak, 10. marta nastaviće rad razmatranjem amandmana na zakone i sporazume iz oblasti zaštite životne sredine.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи