Đurić: Novo koordinaciono telo za efikasnije pregovore

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže za RTS da je Vlada formirala Kancelariju za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Prištinom kako bi ojačala tehničke i koordinacione kapacitete. Uskoro razgovori Srba sa Kosova sa premijerom, ističe Đurić.

Marko Đurić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je koordinaciono telo formirano kako bi pregovori Beograda i Prištine bili što efikasniji i što urednije vođeni.

"U procesu pregovora ne važi ono olimpijsko geslo važno je učestvovati, već je važno biti što spremniji i u procesu pregovora nastupiti sa odgovrajućim političkim, pravnim i tehničkim argumrentima. Vlada je odlučila da ojača tehnički i kooordinaciono, i zato je formirano koordinaciono telo", kaže Đurić.

Na pitanje čime će se konkretno baviti novoosnovano telo, Đurić kaže da će prikupljati sve informacije na jedno mesto koje su važne za pregovore, a te informacije se nalaze na više različitih mesta.

Đurić ističe da svi podaci moraju biti centralizovani i sistematizovani, ne samo zbog sadašnjih već i zbog budućih generacija, i zato je, kako dodaje, važno da pregovori u budu uredno vođeni.

Govoreći o pravosudnom sitemu na Kosovu, Đurić napominje da je važno da je Srbija došla do pozicije da su srpske sudije prisutne u procesima, i dodaje kako je siguran da se više neće ponoviti slučajevi poput Olivera Ivanovića u kojem neće učestvovati nijedan srpski sudija.

Đurić kaže da se narednih dana očekuju razgovori sa srpskim sudijama koji će stupiti na dužnost u Kosovskoj Mitrovici.

Važno je da se ljudima, koji će biti integrisani u sistem pravosuđa po kosovskim zakonima, ponudi odgovarajući paket jer su u kosovskim sudovima plate niže, kao i da im se izjednače prava po pitanju zdravstvene zaštite i penzija, podvlači direktor Kancelarije za KiM.

Napominje da sudije u te sudove ulaze na osnovu pisanog dogovora i da neće biti moguće da sudija iz Kosovske Mitrovice bude prebačen u Prizren ili Đakovicu, ili bilo koju drugu sredinu u kojoj ima manje Srba.

Đurić podseća da će predsednik suda u Kosovskoj Mitrtovici biće Srbin, i dodaje, da je stvoren jedan sistem u kome će naši ljudi imati neuporedivo veći uticaj na sudski sistem i da neće biti moguće imati desetine hiljada slučaja Srba čija su prava bačena u stranu.

Na pitanje šta ukoliko te sudije ostanu bez posla, Đurić podvlači da ne postoji nijedan osnov da bilo ko ostane bez posla, niti će bilo ko ostati bez posla.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво