Читај ми!

Predsedništvo: Nikolić nije pomilovao silovatelja

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić nikada nije pomilovao nikoga ko je izvršio krivično delo silovanja, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

U saopštenju Kabineta predsednika Republike navodi se da su građani Srbije za poslednje dve i po godine već navikli da pojedini tabloidi (konkretno: Blic, Alo i Kurir) u kontinuitetu vode besmislenu medijsku kampanju protiv predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića.

Kako se dodaje, da je to tako pokazuje poslednje istraživanje agencije "Medijum galup", u kome su među četiri tabloida u koje ispitanici ankete nemaju skoro nikakvo poverenje, upravo Blic, Alo i Kurir.

"Njihova kampanja je započeta još pre izbora Tomislava Nikolića za predsednika države, kada su otvoreno podržavali Borisa Tadića. Verovatno da samo njihovi vlasnici znaju zašto omalovažavaju i vređaju predsednika koga su građani izabrali na neposrednim izborima, u uslovima u kojima je njegova pobeda bila podvig i za mnoge čudo", navodi se u saopštenju.

Ističe se da su se i do sada ovi tabloidi služili raznim trikovima: vađenjem rečenica iz konteksta, pozivanjem na sumnjive neidentifikovane izvore, zamenom teza, "čitanjem misli", a danas su u besmislenoj borbi protiv onoga koga smo izabrali počeli da se služe notornim lažima, znajući da ni od koga neće dobiti čak ni prekor.

"Danas je tabloid Alo na naslovnoj strani objavio: 'Nezapamćeno! Toma pustio ubicu, a on opet ubio! Predsednik Srbije amnestirao ubicu i silovatelja Milovana Mišića, koji je po izlasku iz zatvora zadavio Milinku Jeftić.' Po naslovu, reklo bi se da je ubica jedva dočekao da ga predsednik države 'amnestira', pa da ode da ubije i siluje nesrećnu staricu. U tekstu na 8. strani, međutim, piše da je iz zatvora pušten 2012, a da je staricu Milinku Jeftić ubio 2. marta 2015. godine", navedeno je u saopštenju iz Kabineta.

Kako se dodaje, već zbog toga je veoma diskutabilan, sa stanovišta novinarske etike, senzacionalistički tekst sa naslovne strane, ali postoji još jedan, mnogo veći i ozbiljniji problem, koji bi trebalo da zainteresuje i Tužilaštvo: Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srbije, nikada nije pomilovao, a samo na to i ima pravo, nikoga ko je izvršio krivično delo silovanja, pa samim tim nije pomilovao ni dotičnog Milovana Mišića!

"U istom maniru piše i Kurir: 'Toma Nikolić amnestirao ubicu, on opet ubio pa silovao' (naslovna strana). Bitno je bilo da se osuda predsednika nađe na naslovnoj strani pošto se u tekstu na 14. strani predsednik Srbije pominje tek u izdvojenoj rečenici, neveštom antrfileu, a ne u glavnom tekstu, što navodi na pretpostavku da autori teksta nisu ni planirali da ovog zločinca na bilo koji način povežu sa predsednikom Nikolićem. Nekom moćnijem od njih u Kuriru je to očigledno smetalo", navedeno je u saopštenju. 

Kabinet predsednika ponavlja za gospodu iz Kurira: "Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srbije, nikada nije pomilovao dotičnog Milovana Mišića! Na stranu to što su Kurir i Alo uhvaćeni u očitoj laži, nisu se udostojili čak ni da poštuju osnovni postulat novinarstva – 'neka se čuje i druga strana'".

"Niko od njih nije pomislio, niti ih je interesovalo da pozovu bilo koga iz Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike, da provere da li je ta vest istinita, ili bar da saslušaju šta mi imamo da kažemo. Da su uradili tako, znali bi da predsednik Nikolić nema ama baš nikakve veze sa Mišićem. Mada ih to verovatno ne bi ni interesovalo", dodaje se u saopštenju.

Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike očekuje od novinarskih udruženja UNS i NUNS da ovaj put oštro osude izmišljotine Kurira i Alo. Istom onakvom silinom kao što su umeli nezasluženo da ih brane u ranijem periodu.

"I za kraj, malo pojašnjenje kolegama iz listova Kurir i Alo: predsednik Republike Srbije daje pomilovanje i aboliciju (Zakon o pomilovanju, objavljen u Sl. glasniku RS br. 49/95, 50/95). Zakon o amnestiji u našoj zemlji donosi Narodna skupština Republike Srbije na predlog Vlade, a samu amnestiju sprovodi Ministarstvo pravde (Zakon o amnestiji iz 2012. godine)", ističe se u saopštenju.

Kako je dodato, nije teško izviniti se predsedniku, osim ako namere prema njemu nisu zločinačke.

"Da li u Kuriru i Alo razmišljaju kakva bi reakcija prema predsedniku Republike mogla da bude od lica koja su ubeđena da je neki član njihove porodice stradao od amnestiranog lica, ako ih novine ubede da je lično predsednik zločince, aktom svoje milosti, pustio na slobodu? Neka me vlasnici ovih listova jednim izvinjenjem ubede da medijski ne pripremaju linč onoga koga su odavno proglasili za glavnog i uvek dežurnog krivca za sve", zaključeno je u saopštenju predsednika Republike.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво