Читај ми!

Liht: Srbiji potrebni dijalog i kritika

Predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht kaže za RTS da bez dijaloga nema demokratskog procesa, a bez demokratskog procesa nema istinskog razvoja. Za to što nema dijaloga krivi su svi, ističe Liht.

Sonja Liht je, gostujući u emisiji Oko na RTS-u, rekla da su Srbiji neophodni dijalog i kritička javnost.

"Premijera treba da zanima opšte mnjenje, kritička javnost koja razmišlja svojom glavom i ima primedbu na neke stvari i prihvata neke stvari kao dobre, ali u svakom slučaju ima potrebu za dijalogom", rekla je Liht.

Kako kaže, do istinskih rezultata može se doći samo ako se razvije kritička, javna debata o najbitnijim pitanjima. Pitanje je, ističe, da li oni koji su vrlo kritički nastrojeni u stvari žele taj dijalog.

"Nema dovoljno debate i svi smo za to odgovorni. Za to ne mogu da budu odgovorni isključivo političari", rekla je Liht.

Podsećajući da premijer Aleksandar Vučić stalno govori o potrebi da se radi, Sonja Liht je istakla da je saglasna sa njim, jer bez ozbiljnog rada ne može da se krene dalje.

Međutim, dodala je da je pitanje odgovornosti druga ozbiljna kategorija, kada se razgovara gde je danas Srbija i gde mora da krene.

Govoreći o Briselskom sporazumu, Liht je istakla da je to "jedan potez vlade koji je u raznim krugovima, domaćim i stranim, ocenjen kao vrlo hrabar i kao iskorak u odnosu na tadašnji ćorsokaka, dok je kod drugih procenjeno da je to prodaja Kosova".

"I jedni i drugi su imali jak stav, s tim što drugi nisu nudili nikakvu alterantivu", rekla je Liht.

Smatra da je razgovor Beograda i Prištine nužan i neophodan da bi zemlja krenula dalje i to ne samo putem evrointegracija, nego i ka normalizaciji odnosa sa onima sa kojima je u najbližem geografskom okruženju i sa kojima je nemoguće držati zatvorene oči pred problemima, jer će ti problemi samo rasti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи