Читај ми!

Srbija i Albanija spremne na unapređenje saradnje

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i premijer Albanije Edi Rama saglasili su se na sastanku u Tirani da su, u novoj fazi odnosa Srbije i Albanije, obe zemlje spremne na unapređenje saradnje.

Gojkovićeva i Rama su ocenili da su odnosi Srbije i Albanije od prvorazrednog značaja za ukupne odnose i jačanje stabilnosti u regionu, saopšteno je iz kabineta predsednice parlamenta, prenosi Tanjug.

Gojkovićeva, koja se nalazi u zvaničnoj poseti Albaniji, rekla je da je primarni interes unapređenja odnosa dve države ostvarenje boljeg života dva naroda i da saradnja šalje poruku regionu i Evropskoj uniji da Srbija i Albanija garantuju stabilnost Zapadnog Balkana.

naglasila je i da će EU tek integracijom Zapadnog Balkana biti potpuna.

Rama je, kako se navodi, naveo da se Srbija i Albanija ne slažu u svemu, ali da je važno što postoji solidna osnova slaganja kako bi obe zemlje i region išli napred.

Istakao je da lekciju, koju nas je naučila istorija, treba iskoristiti za budućnost.

Gojkovićeva i Rama razgovarali su i o saradnji mladih, kao i konkretizaciji Memoranduma o razumevanju u toj oblasti dve vlade, koja će omogućiti da mladi grade nove odnose.

Gojkovićeva je pozvala Ramu da podrži incijativu za učešće Albanije na regionalnom omladinskom sajmu turizma u Srbiji, koji će prethoditi održavanju festivala "Egzit", što je premijer Albanije podržao ističući značaj saradnje i u oblasti kulture.

Oni su , kako je saopšteno, takođe podržali aktivnosti srpsko-albanske radne grupe na realizaciji infrastrukturnih projekata, koji će dodatno povezati dve zemlje.

Gojkovićeva je razgovarala i sa gradonačelnikom Tirane Ljuljzimom Bašom, na sastanku je pozdravljeno novo poglavlje bilateralnih odnosa, a razgovaralo se i o unapređenju položaja nacionalnih manjina.

"Zemljama Zapadnog Balkana je mesto u EU" 

Tokom posete Albaniji predsednica Skupštine Srbije sastala i sa predsednikom države Bujarom Nišanijem i predsednikom parlamenta Iljirom Metom. Na tim sastancima je poručeno da su Srbija i Albanija spremne da grade prijateljske odnose i sarađuju u regionalnom okviru, u cilju stabilnosti i prosperiteta Zapadnog Balkana.

Zemljama Zapadnog Balkana je mesto u Evropskoj uniji, saglasili su se zvaničnici Srbije i Albanije i poručili da su spremni da iskoriste velike potencijale, posebno u oblasti ekonomije i evrointegracija, kao i da unapređuju omladinsku saradnju, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

Meta je izrazio volju Albanije da gleda napred i naveo da "istoriju pišu istoričari, a da je na nama da stvaramo istoriju mira, stabilnosti i prosperiteta".

Gojković i Meta su saglasili da je važno razbiti predrasude, koje su postojale u prošlosti i poručili da su Srbija i Albanija spremne da sarađuju u regionalnom okviru, u cilju stabilnosti i prosperiteta Zapadnog Balkana.

Predsednici parlamenata su se saglasili da unaprede saradnju dve skupštine putem češćih kontakata i razmenom iskustava među odborima, kao i grupama prijateljstva, posebno u oblasti evrointegracija, a Gojković je pozvala Metu u uzvratnu posetu Beogradu.

Maja Gojković je, kako se navodi, ukazala na to da postoji veliki prostor da se iskoriste potencijali Memoranduma o omladinskoj saradnji, koji su potpisali Srbija i Albanija, kako bi mladi bili čvršća veza između dve zemlje i pozvala Albaniju da učestvuje na regionalnom omladinskom sajmu turizma, koji prethodi festivalu "Egzit" u Novom Sadu.

Gojkovićeva je razgovarala i sa predsednikom Albanije Bujarom Nišanijem, koji je podržao ideju o učešću Albanije na omladinskom sajmu.

Izrazio je želju Albanije da gradi dobre odnose sa Srbijom i rekao da je istorija Zapadnog Balkana bila teška, ali da ne smemo da budemo taoci te istorije, već da je potrebno da se okrenemo budućnosti, a da se nove generacije rukovode osećanjima suživota i prijateljstva.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво