Читај ми!

Poslanici o izmenama zakona o ekologiji

Skupština Srbije nastavila je načelni pretres o izmenama zakona o hemikalijama, o biocidnim proizvodima i integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine. Ministarka Bogosavljević Bošković najavila osnivanje novog ekološkog fonda od septembra.

13.25 - Poslanici završili razmatranje izmena zakona o hemikalijama, o biocidnim proizvodima i o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine.

12.55 - Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković obrazlaže izmene zakona i najavljuje novi ekološki fond od septembra.

10.10 - Počela sednica parlamenta na kojoj se raspravlja o izmenama tri zakonska predloga iz oblasti životne sredine.

Parlamentarci su razmatranje izmena tri zakonska predloga iz oblasti životne sredine započeli juče, a ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, rekla je tokom pretresa, da će njihovo usvajanje doprineti dobrim razvojnim i ekonomskim efektima na zaštitu životne sredine.

Ministarka poljoprivrede je istakla da se izmenama i dopunama Zakona o hemikalijama rešava problem plaćanja taksi tako što će takse plaćati ona pravna lica koja se bave proizvodnjom i uvozom hemikalija.

Time se, kako je dodala, sprečava da troškove upravljanja hemikalijama snose svi građani, a za račun onih koji od hemikalija ostvaruju profit.

Ministarka je rekla da je cilj donošenja izmena i dopuna Zakona i biocidnim proizvodima usklađivanje sa odlukom o ukidanju Agencije za hemikalije čije se nadležnosti prenose na Ministarstvo.

Prema njenim rečima, cilj izmena i dopuna Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine je usklađivanje odredbi koje se odnose na početak rada postrojenja, koja su u obavezi da pribave integrisanu dozvolu, sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Tim novinama u zakonu će se promeniti dinamika rešavanja i izdavanja industrijskim postrojenjima integrisanih dozvola koje se odnose na zaštitu životne sredine, za šta će rok biti produžen sa 2015. na 2020. godinu.

Poslanici opozicije kritikovali su ukidanje Agencije za hemikalije i Fonda za zaštitu životne sredine 2012. godine.

Ministarka Bogosavljević Bošković je izjavila da očekuje da od steptembra zaživi novi ekološki fond, iz koga bi bili finansirani projekti iz oblasti zaštite životne sredine.

"Imamo plan, pripremili smo modele finansiranja zaštite životne sredine i od septembra očekujemo da taj fond i zaživi. Imamo podršku vlade i Ministarstva finansija", rekla je Bogosavljević Bošković na kraju načelne rasprave o izmenama tri zakona iz oblasti zaštite životne sredine.

Ona je opoziciji poručila da je imala dosta vremena i mogućnosti dok je bila na vlasti da reši goruća pitanja, ali da je samo u ugašenom Fondu za zaštitu životne sredine bilo 2.000 spornih projekata.

Ministarka je napomenula i da je i pored nezavidne ekonomske situacije u zemlji za finansiranje oblasti zaštite životne sredine izdvojeno maksimalno sredstava, te da je, pored ostalog, isplaćen dug od dve milijarde dinara za reciklersku industriju.

Nakon rasprave o ekologiji, poslanici su započeli raspravu o više zakonskih predloga o potvrđivanju sporazuma i protokola.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво