Читај ми!

Ferguson: NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije

Ne možemo da promenimo ono što se desilo u prošlosti, ali smatram da su odnosi NATO-a i Srbije napredovali i danas mogu da kažem da radimo zajedno i idemo napred, kaže admiral Mark Ferguson, komandant Južnog krila Severnoatlantske alijanse i američke mornarice za Evropu i Afriku.

Ferguson je u izjavi za list Danas rekao da Alijansa Srbiju vidi kao važnu članicu programa Partnerstvo za mir, a nedavno smo potpisali novi sporazum koji treba da unapredi saradnju u vezi sa pitanjima od obostranog interesa, prenosi Tanjug.

"Građani Srbije treba da posmatraju NATO kao partnera koji želi da svojom ekspertizom pomogne reformu sektora odbrane i bezbednosti, uz puno poštovanje prema politici vojne neutralnosti Srbije", istakao je komandant Južnog krila NATO-a.

Govoreći o saradnji NATO-a sa Beogradom, Ferguson je istakao da je sa Srbijom ove godine planirano više od 100 zajedničkih aktivnosti i 40 partnerskih ciljeva.

"Više od 250 srpskih vojnika nedavno je sertifikovano kroz Alijansin Koncept operativnih sposobnosti. Ova obuka pomaže Srbiji da nastavi da pruža važan doprinos mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije, dok istovremeno vaše vojnike čini bezbednijim u tim misijama", rekao je Ferguson.

Na pitanje da li odnosi Beograda i Moskve mogu da ugroze saradnju NATO-a sa Srbijom, Ferguson je rekao da Srbija ima svako pravo da bira svoj put, kao i svi njeni susedi, i da je uveren da je partnerstvo i saradnja Srbije sa NATO-om, koja je bazirana na međusobnom poverenju, važna i za Srbiju i za ceo region, kao i za Alijansu.

Ferguson je rekao da misija Kfora treba da pruži bezbedno i sigurno okruženje na Kosovu i da u saradnji sa drugim međunarodnim organizacijama podrži razvoj lokalnih bezbednosnih institucija.

"Normalizacija praktične saradnje Beograda i Prištine u primeni propisa u zoni administrativno-granične linije biće neophodna kako bi se stalo na put kriminalnim aktivnostima i postigao napredak u evropskim aspiracijama", naveo je komandant Južnog krila NATO-a.

"Naša namera je da idemo ka fleksibilnijem prisustvu trupa, ali u odlučivanju ćemo se voditi isključivo situacijom na terenu", zaključio je admiral Ferguson.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво